Ziekenhuizen starten nieuwe benchmark

0
375

Vijf topklinische ziekenhuizen zijn op 18 december 2008 een zesjarig project gestart om hun personeelsbeleid te kunnen verbeteren. Het gespecialiseerde onderzoeksbureau SKB zal in die periode werkbelevings- en vitaliteitsonderzoeken onder de medewerkers verrichten. Door onderling de resultaten te vergelijken wordt duidelijk waar de ziekenhuizen van elkaar kunnen leren.

Krappe arbeidsmarkt
Met dit project bereiden de deelnemende ziekenhuizen zich voor op een steeds krappere arbeidsmarkt en toenemende kwaliteits- en prestatie-eisen. Door met evidence based onderzoek te werken, krijgen de ziekenhuizen een haarscherp beeld van knelpunten in het werk en mogelijke gevolgen daarvan op bijvoorbeeld de motivatie en het energie-niveau van de medewerkers. Zo kunnen ze beter maatregelen nemen voor een duurzaam personeelsbeleid. Kwaliteit
SKB heeft 15 jaar ervaring met evidence based vragenlijst onderzoek en is daarin het grootste onderzoeksbureau in Nederland: één op de drie werknemers heeft wel eens een vragenlijst van SKB ingevuld. De vragenlijsten beslaan de aandachtsgebieden van personeelsbeheer, bedrijfskunde en arbeidsomstandigheden en brengen ook de psychologische factoren in beeld die daarbij spelen. SKB beschikt over risicoprofielen (benchmarks) van de verschillende beroepsgroepen. In dit project zullen de ziekenhuizen en SKB deze benchmarks verder verfijnen.

Samenwerking in specialistische zorg

De vijf ziekenhuizen die starten met dit project zijn: Martini Ziekenhuis (Groningen) , Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (Amsterdam), Antonius Ziekenhuis (Nieuwegein), Catharina Ziekenhuis (Eindhoven) en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen). Zij zijn alle aangesloten bij de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ), een groep van ziekenhuizen die hooggespecialiseerde zorg leveren.

De keuze voor SKB is gemaakt door een werkgroep onder leiding van de heer C. van der Schors (Martini Ziekenhuis) die de aanbieders van medewerkersonderzoek uitvoerig heeft vergeleken. Naast de meetkwaliteit van SKB gaven twee argumenten de doorslag. SKB kan verschillende soorten onderzoeken combineren, dat is efficient en kostenbesparend. Daarnaast kan SKB de vertaalslag maken wat de werkomstandigheden voor effect hebben op bijvoorbeeld Energie, Betrokkenheid en Verloopintentie van de medewerkers “Dit biedt extra stuurinformatie afhankelijk van het beleid van de organisatie” aldus de werkgroep.

Een aantal andere STZ-ziekenhuizen heeft al belangstelling getoond om bij dit project aan te sluiten, of heeft reeds besloten zich ook te toetsen aan deze nieuwe benchmark.