Galapagos sluit miljoenendeal met Merck

Array

Galapagos kondigde vandaag aan dat het een nieuw opdracht heeft voor Merck. Het nieuwe medicijn zit in de fase van preklinische ontwikkeling. Het gaat om onderzoek aan cachexia (gewichtsverlies en verlies van spiermassa). Dit kandidaat medicijn is door Galapagos ontwikkeld in het Selective Androgen Receptor Modulator (SARM) programma en heeft een succesvol Proof of Concept laten zien in dierstudies.

Het preklinische kandidaat medicijn G100192 van Galapagos bindt zich sterk en selectief aan androgene receptoren. Hierdoor is dit kandidaat medicijn mogelijk effectief zonder de cardiovasculaire-, prostaat- of andere bijwerkingen die meestal samengaan met deze therapie. Bij het tekenen van de overeenkomst met Merck heeft het bedrijf euro 1,5 mln cash ontvangen als aanbetaling. Daarnaast komt Galapagos in aanmerking voor succesbetalingen, die vanaf 2009 gaan lopen, bij het behalen van mijlpalen in onderzoek, ontwikkeling en registratie. Het totaal van deze succesbetalingen kan oplopen tot boven euro 170 mln voor meerdere producten.Verder krijgt het biotechnologiebedrijf betalingen bij het behalen van specifieke verkoop niveaus en royalty’s op wereldwijde verkopen bij commercialisatie van de producten uit de alliantie. Deze inkomsten lopen naar schatting op tot euro 50 mln plus een mlnenbedrag in lage dubbele cijfers, zegt chief executive officer Onno van de Stolpe in een telefonische toelichting. Hij schat dat het nog zeker 14 jaar duurt voordat de eerste medicijnen uit de overeenkomst op de markt worden gebracht.

 

Galapagos streeft naar een eenmaal daagse tablet die de spiermassa en -functie verbetert en daarnaast minimale invloed heeft op de hormoon-balans van de cachexia patient. De resultaten van uitgevoerde dierstudies geven Galapagos vertrouwen dat dat doel haalbaar is.

In het SARM programma is de strategie van Galapagos om het kandidaat medicijn eerst voor cachexia te ontwikkelen, met botontkalking als mogelijke tweede indicatie.

In februari 2008 liet Galapagos weten dat het SARM programma een beperkte opname van het werkzame molecuul in het bloed liet zien.

De onderzoeksgroep van Galapagos in het Biocitech Park in Romainville heeft vervolgens een doorbraak gerealiseerd met de werkzaamheid en opname van het molecuul, en dat heeft binnen 10 maanden geleid tot een preklinisch kandidaat medicijn.

Recente artikelen