Naamgever Julius Centrum overleden

Array

Op 7 januari, 17.00 uur overleed Gerhard Teunis Haneveld op 84 jarige leeftijd. Na een korte carrière als marine-arts werkte hij decennia lang op het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Daar werkte hij als patholoog. Vele generaties van studenten onderwees hij daarin. Behalve patholoog was Haneveld ook een verdienstelijk onderzoeker van de medische geschiedenis. Toen collega Rick Grobbee en ondergetekende het Julius Centrum oprichtten, vroegen wij hem advies: wij wilden ons centrum noemen naar zeg maar een Utrechtse held op het terrein van epidemiologie en volksgezondheid. Haneveld kwam binnen veertien dagen met de naam Julius Centrum, naar de hoogleraar gezondheidsleer die in de jaren vijftig van de vorige eeuw de Randomized Clinical Trial invoerde in Nederland. En die naam is het ook geworden. Een van de zonen van Haneveld is Reinier Haneveld, hoofd Public Health onderwijs op het Julius Centrum. Wij wensen de nabestaanden van Gerhard Teunis Haneveld veel sterkte toe bij het verwerken van hun verdriet. Wil jij een teken van medeleven tonen? Het emailadres van Reinier Haneveld is R.W.Haneveld at umcutrecht punt nl


Guus Schrijvers


Recente artikelen