Experimentele klinische chemie: met ijzer bruggen bouwen

Array

Een klinisch chemicus onderzoekt lichaamsvloeistoffen zoals bloed en urine om de arts te ondersteunen bij het opsporen en vervolgen van ziekten. De experimentele klinische chemie probeert met moderne technieken nieuwe laboratoriumtesten te ontwikkelen en implementeren in de gezondheidszorg.

In haar oratie licht prof. dr. Dorien Swinkels, hoogleraar Experimentele Klinische Chemie, dit toe aan de hand van het recent ontdekte eiwithormoon hepcidine, dat een sleutelrol blijkt te spelen in de ijzerhuishouding.
Een unieke methode om hepcidine te meten in urine en bloed heeft tot belangrijke nieuwe inzichten geleid in de diagnostiek en therapie van hemochromatose (ijzerstapelingsziekte) en van bloedarmoede bij veelvoorkomende chronische aandoeningen, zoals reuma, infectie- en nierziekten.Implementatie van nieuwe testen in de kliniek vraagt om een groter aandeel artsen onder de klinisch chemici. Prof. Swinkels pleit er daarom voor de onlangs gesloten opleiding voor het medisch specialisme “arts klinische chemie” te heropenen.

Curriculum vitae

Prof. dr. Dorien Swinkels (Helmond, 1960) is hoogleraar Experimentele Klinische Chemie bij het UMC St Radboud. Ze studeerde Geneeskunde en Scheikunde in Nijmegen. Ze promoveerde in 1989 en werd in 2001 universitair hoofddocent Moleculaire Klinische Chemie in het UMC St Radboud. Vanaf 2002 is zij plaatsvervangend hoofd van de afdeling Klinische Chemie en plaatsvervangend opleider voor dat specialisme.



Prof. dr. D.W. (Dorien) Swinkels, hoogleraar Experimentele Klinische Chemie
Titel rede

Datum

vrijdag 9 januari 2009
Tijd

16.15 uur
Locatie

Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Meer informatie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen