Kinderen met Hoofdpijn: Ouders reageren vaak te laks

Array

Ouders reageren vaak te laks op chronische bij kinderen. Volgens kinderarts Jacques Bruijn van het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis moeten kinderen in een vroeger stadium naar de dokter.

Dat zegt hij in het AD. Bovendien kan de oorzaak dieper zijn dan in eerste instantie lijkt, omdat de hoofdpijn is gerelateerd aan stress of overbelasting op school of verborgen aandoeningen aan keel, neus en oren.

Bovendien kan de oorzaak dieper zijn dan in eerste instantie lijkt, omdat de hoofdpijn is gerelateerd aan stress of overbelasting op school of verborgen aandoeningen aan keel, neus en oren. 

 

Kinderen en hoofdpijn. Je zou zeggen, dat hoort niet bij elkaar. Toch komt het vaak voor dat een over hoofdpijn klaagt. De meest voorkomende oorzaak is een tekort aan slaap. De volgende avond op tijd naar bed en de hoofdpijn is snel verdwenen. Soms komt de hoofdpijn steeds weer terug, maar een duidelijke oorzaak is niet aan te geven. Het kan te maken hebben met een vastzittende verkoudheid, met bloedarmoede, met slechte ogen enzovoort. Het is ook mogelijk dat het kind aanleg heeft voor
hoofdpijnklachten. Er kan sprake zijn van spanningshoofdpijn of van . Migraine zit vaak in
de familie.

 

Acute hoofdpijn

De meeste acute hoofdpijn komt door een infectie aan de bovenste luchtwegen, met name in de bijholten. Een kind kan daar behoorlijk ziek van zijn met koorts, verkoudheid en pijn in voorhoofd of wangstreek. Bukken verergert de pijn. Meestal gaat het over met stomen en neusdruppels. Eventueel zijn krachtiger maatregelen nodig.

Een hersenschudding kan hoofdpijn opleveren, met misselijkheid en braken, maar de pijn is tijdelijk.

Kinderen met hersenvliesontsteking hebben acute hoofdpijn, maar zijn ernstig ziek met overgeven, sufheid en nekstijfheid.

Migraine

Kinderen kunnen behoorlijke migraineaanvallen hebben, maar kortdurend. Misselijkheid en overgeven staan op de voorgrond. Migraine is een andere vorm van hoofdpijn en komt soms bij kinderen voor. Deze uit zich op een iets andere wijze dan bij volwassenen. De hoofdpijn treedt op in aanvallen. De lengte
van de aanvallen varieert van twee uur tot twee dagen en een aanval heeft een duidelijk begin en einde. De pijn is matig intens, zit meestal aan beide kanten van het hoofd en is, in tegenstelling tot bij volwassenen, niet altijd bonzend of kloppend. Het begin van een aanval is vaak acuut. Bijkomende verschijnselen zijn misselijkheid, braken en diarree. Na een korte slaap is de aanval in de meeste gevallen weer voorbij. Een aanval van migraine wordt bij een groot deel van de kinderen voorafgegaan door voortekenen, soms al enige dagen tevoren. Deze voortekenen kunnen per kind erg verschillen, maar zijn voor het betreffende kind wel
steeds dezelfde. Voorbeelden zijn:

  • vermoeidheid, lusteloosheid, geeuwen;
  • prikkelbaarheid;
  • buikpijn, misselijkheid, diarree, braken;
  • duizeligheid;
  • overgevoeligheid voor fel licht;
  • warm aanvoelen en bleek zien.

Chronische hoofdpijn

Spanningshoofdpijn is verreweg de meest voorkomende vorm van chronische hoofdpijn bij kinderen. Toch wordt niet altijd een bron van spanning gevonden. Het gaat om een drukkende pijn, een soort bandgevoel, veroorzaakt door een te hoge spierspanning die vaak in de loop van de dag optreedt. De pijn wisselt van plek en is niet zo hevig dat de dagelijkse activiteiten worden gestopt. Lichamelijke inspanning heeft weinig invloed.

Simpele oorzaken

Er zijn vele –ook gemakkelijk te behandelen- oorzaken aan te wijzen. Slaaptekort is er zo een. Het kind gaat te laat naar bed en leest nog een tijdje een spannende boek. Of het kan niet inslapen na alle informatie via tv. Cola en koffie houden hersens wakker. Cola op zich kan hoofdpijn uitlokken bij kinderen die daar gevoelig voor zijn. En een bezoek aan de opticien zal snel duidelijk maken of een bril nodig is.

Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn is een doffe, drukkende pijn die aan beide zijden van het hoofd zit. Het is alsof er een strakke band om het hoofd zit. Vaak straalt de pijn vanuit de nek naar het hoofd, waarbij de nek en schouders stijf en pijnlijk zijn. Deze hoofdpijn duurt enkele uren, trekt dan weer langzaam weg en kan na dagen tot weken of zelfs maanden weer terugkomen.

Klachten registreren
Omdat kinderen niet zo goed kunnen omschrijven wat ze voelen, is het herkennen van de verschillende vormen van hoofdpijn bij kinderen moeilijk. Neem klachten van kinderen wel altijd serieus, zeker als het kind regelmatig over hoofdpijn klaagt. Het bijhouden van een dagboek kan helpen om te achterhalen wat er aan de hand is. Schrijf hierin steeds wanneer een kind klaagt over hoofdpijn, hoe lang het duurt en wat de verschijnselen zijn. Bij aanhoudende hoofdpijnklachten is het raadzaam de huisarts te raadplegen. Hij of zij kan het kind verder onderzoeken en nagaan om wat voor vorm van hoofdpijn het gaat. Soms kan het
nodig zijn dat het kind naar de specialist gaat.

Wat kunnen ouders zelf tegen hoofdpijn doen?
Vaak helpt een goede nachtrust al voldoende. Komt de hoofdpijn steeds terug, dan is extra  aandacht voor de bedtijd van belang. Ook gevarieerd en op tijd eten doet goed. Daarnaast kan voldoende frisse lucht (lekker buiten spelen) en ventilatie in huis ook veel betekenen. Bij sommige kinderen kunnen bepaalde voedingsmiddelen hoofdpijn uitlokken. Voorbeelden zijn chocola, cola, pinda’s en koffie. Het is moeilijk om dit te achterhalen, maar het kan wel eens de moeite lonen om deze producten een tijdje weg te laten en dan te zien hoe het met de hoofdpijn gaat. Je moet wel even volhouden, want soms verergeren de klachten in eerste instantie. Dit duurt echter maar kort.

Wat betreft medicijnen het volgende
Afhankelijk van de leeftijd kan een sinaspril of een paracetamoltablet of zetpil snel verlichting geven van de pijn. Maak hier geen gewoonte van. Als een kind vaak zo’n hevige hoofdpijn heeft, dat er een pijnstiller nodig is, doet u er goed aan eerst naar de huisarts te gaan. Als u aan migraine denkt is het zeker raadzaam om eerst de huisarts te raadplegen. Er zijn medicijnen tegen migraine die de aanvallen trachten te voorkomen. Deze medicijnen moet iemand dan dagelijks innemen. En er zijn medicijnen om de aanval die al begonnen is op te vangen. Echter, bij kinderen worden deze, vaak wat zwaardere medicijnen, alleen in
uitzonderingsgevallen gegeven. Soms, met name bij spanningshoofdpijn, kan fysiotherapie
van de nek- en schouderspieren goed helpen.

 

Bruijn vergeleek de kwaliteit van leven van hoofdpijnpatienten tussen de 4 en 17 jaar met de levenskwaliteit van 353 gezonde kinderen uit de Rijnmond.
Bruijn vergeleek de kwaliteit van leven van hoofdpijnpatienten tussen de 4 en 17 jaar met de levenskwaliteit van 353 gezonde kinderen uit de Rijnmond.

Als een kind vaak hoofdpijn heeft, is het goed om dit ook met school te bespreken. Er kan dan rekening mee gehouden worden. Te hoge prestaties of te grote inspanningen kunnen wat bijgesteld worden. Kinderen die vaak hoofdpijn hebben zijn ook vaak kinderen die heel erg hun best doen. Door de hoofdpijn worden ze dan gedwongen om minder te presteren en dat is zeker voor hen niet leuk. De prestaties een beetje bijstellen en op tijd afleiding zoeken is dan een aanpassing die ook op langere termijn een goede uitwerking heeft.
Kijk voor meer informatie over hoofdpijn op de volgende sites:

www.hoofdpijn.pagina.nl
www.hoofdpijnpatienten.nl
www.kopzorgen.nl
www.hoofdpijn.test.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen