Brein combineert taal en gebaar

Array

Wie praat beweegt onwillekeurig ook zijn handen. Veel van die gebaren betekenen op zichzelf niks. Maar in combinatie met taal voegen ze wel degelijk informatie toe. Het brein verwerkt taal en gebaar dan ook tegelijk en in het zelfde gebied, ontdekte Roel Willems in zijn onderzoek waarop hij 16 januari promoveert.


Praten met je handen
We bewegen onze handen als we praten. Wanneer we met iemand spreken, horen we dus niet alleen spraak, maar zien we ook handgebaren. Willems toont aan dat we zulke handgebaren gebruiken om de boodschap van de spreker te begrijpen. Hij laat in zijn proefschrift zien dat het brein informatie van spraak en handgebaren op voornamelijk gelijke wijze met elkaar verbindt. Dit duidt erop dat het brein verschillende soorten informatie op gelijke wijze gebruikt en zich niet in eerste instantie beperkt tot talige informatie, zoals eerder werd gedacht. 

Hoewel spraak en gebaar in veel opzichten erg van elkaar verschillen, lijken ze wel één systeem te vormen: we begrijpen ze op vergelijkbare manier, en gebaren doet ons beter spreken. Sommige onderzoekers menen dan ook dat communicatie met gebaren evolutionair vooraf ging aan taal. Willems is niet helemaal overtuigd: ‘De redenen voor die claim zijn voornamelijk suggestief, er zijn weinig harde bewijzen. Spraak en gebaar lijken eerder samen ontstaan, niet zozeer een als de voorloper van de ander.’

Lees een uitgebreider artikel, met filmpjes van gebarende sprekers, in de wetenschapsagenda


Bron: RU

Recente artikelen