Griepepidemie ook in Nederland

Nederland kampt officieel met een griepepidemie. In de tweede week van januari hadden 104 mensen op de 100.000 griepverschijnselen, meldt gezondheidsinstituut Nivel. Vooral jonge kinderen tussen 0 en 4 jaar zijn getroffen. Het aantal griepgevallen in Nederland blijft stijgen. Al in december ging het aantal nieuwe gevallen van griepachtige verschijnselen onder onze griepmeters door de grens van 400 per 100.000. Voor onze onderzoekers was dat al een teken dat de epidemie er aankwam. Vandaag is de griepepidemie in Nederland ook officieel een feit.


Vandaag meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) dat het aantal griepachtigen dat door peilstations van huisartsen is gerapporteerd door hun epidemische grens van 60 op 100.000 is gegaan. De Nivel-huisartsen maten in de tweede week van januari 104 griepachtigen per 100.000 personen. Als twee weken lang zeker 51 mensen op de 100.000 griep hebben, is er sprake van een griepepidemie. Het gaat dan om gevallen die bij de huisarts zijn gemeld.In Portugual is de epidemie reeds over zijn hoogtepunt heen, terwijl Belgie ook nu stijgende is. Viroloog prof. dr. Marc Van Ranst riep gisteren reeds de griepepidemie voor Belgie uit. Dat zien wij nog niet in de gegevens van onze Vlaamse griepmeters. Een verklaring hiervoor is dat de griep opnieuw vooral zeer jonge kinderen (0-4 jaar) treft. Die zijn in de Grote Griepmeting ondervertegenwoordigd. Bezorgde ouders gaan snel met hun zieke kinderen naar een huisarts toe, terwijl zij dat zelf pas later doen. In Nederland is het voor veel volwassenen bovendien de gewoonte de griep uit te zieken zonder een huisarts te raadplegen. Vandaar de verschillen in getalswaarden.

In Nederland lijkt de griep vrij regionaal. Volgens drs. Sander van Noort, onze epidemioloog, lijkt de griep een beetje van zuidwest naar noordoost te trekken. Wat wel weer erg vreemd is, is dat Nederlandstalig Belgie nog niet mee lijkt te doen. “Er lijkt toch nog een echte grens tussen Belgie en Nederland te zijn, waardoor het virus op een of andere manier toch niet zo makkelijk oversteekt,“ aldus Van Noort.‘Lage weerstand in Belgie’
In Belgie werd al eerder een griepepidemie vastgesteld. De griep steekt elk jaar de kop op in het land, maar vorig jaar bleef een epidemie in Belgie uit. Daardoor is de weerstand tegen de griep afgenomen, en dus worden er dit jaar meer mensen ziek dan in vorige jaren, verwacht een Belgische viroloog. Hij denkt dat de komende weken minstens 1 op de 10 volwassen Belgen geveld wordt door de griep.


Bron: Nivel en de Grote Griepmeting

Recente artikelen