Roshan Cools ontvangt fellowship Hersenstichting

Array

De Hersenstichting heeft Roshan Cools, principal investigator bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit, dinsdag 13 januari een fellowship toegekend van 150.000 euro. Cools gaat daarmee onderzoek doen naar de tegengestelde effecten van dopamine-verhogende middelen bij de ziekte van Parkinson.

Mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson krijgen vaak dopamineverhogende middelen voorgeschreven  om bewegings- en andere stoornissen (bijvoorbeeld mentale rigiditeit) die het gevolg zijn van de ziekte te bestrijden. De middelen hebben echter als bijwerking dat ze impulsiviteit en overgevoeligheid voor beloning kunnen veroorzaken. Dat laatste kan in de praktijk weer leiden tot bijvoorbeeld gokverslaving of hyperseksualiteit: het beloningssysteem in de hersenen wordt als het ware overgestimuleerd.

Cools zal met behulp van de Hersenstichting fellowship de komende twee jaar onderzoeken wat de hersenmechanismen zijn die ten grondslag liggen aan deze tegengestelde effecten van dopamineverhogende middelen (zoals levodopa) bij mensen met de ziekte van Parkinson.


Bron: RU.nl

Recente artikelen