Samenwerking vaatchirurgen Sint Franciscus Gasthuis en IJsselland ziekenhuis geeft zekerheid

De vaatchirurgen van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel en het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam hebben een regionaal dienstrooster opgezet voor acute vaatchirurgische pathologie. Beide ziekenhuizen kunnen hierdoor zeven dagen per week 24 uur opvang en behandeling bieden voor de behandeling van acute vaatproblemen, zoals gebarsten aneurysmas.

Binnen de algemene chirurgie treedt steeds meer differentiatie op binnen de verschillende deelgebieden. Sinds 2005 mag vaatchirurgie in Nederland alleen nog maar gebeuren door gecertificeerde vaatchirurgen. Ook in de avond-, nacht- en weekenddiensten moet een vaatpatient altijd door een vaatchirurg worden geopereerd. Het Sint Franciscus Gasthuis en het IJsselland Ziekenhuis bieden nu allebei zeven dagen per week 24 uur opvang en behandeling van acute vaatpathologie. Door samen te werken is het mogelijk geworden om een dienstrooster te maken dat voor beide ziekenhuizen volledig dekkend is. De dienstdoende vaatchirurg komt naar het ziekenhuis toe waar de patient wordt opgevangen of gestabiliseerd. Dat betekent dat een patient kan worden opgevangen in het ziekenhuis waar hij of zij eventueel al bekend is. Hierbij moet vooral worden gedacht aan verdenking op gebarsten aneurysmas, acuut bedreigde benen als gevolg van vaatafsluitingen en andere acute vaatproblemen.

Het IJsselland Ziekenhuis heeft drie gecertificeerde vaatchirurgen en het Sint Franciscus Gasthuis twee. Daarnaast wordt in het Sint Franciscus Gasthuis een algemeen chirurg opgeleid tot vaatchirurg. Sint Franciscus Gasthuis | Kleiweg 500 | 3045 PM | Rotterdam