Indicatoren vanaf 2010 verplicht voor ggz en vvt

Array

Het registreren van de indicatoren binnen het Kwaliteitskader Verantwoorde Zorg is nu al verplicht voor zorgaanbieders met een WTZi-erkenning. Vanaf 2010 zijn de indicatoren voor alle zorgaanbieders binnen de sectoren ggz, vvt en ziekenhuizen verplicht.


De indicatoren maken onderdeel uit van het jaardocument maatschappelijke verantwoording. Instellingen die zich nog niet hoeven te verantwoorden met het jaardocument, gebruiken de indicatoren op vrijwillige basis.

Nieuwe regeling

Door de nieuwe regeling ‘kwaliteitsjaarverslag zorginstellingen’ (Staatscourant nr. 2472, 24 december 2008) is het vanaf 2010 voor alle instellingen die deze zorg bieden verplicht om kwaliteit van zorg over 2009 te meten met deze indicatoren.


De volgende indicatoren worden verplicht:

Verpleging, verzorging en thuiszorg

  • Huishoudelijke verzorging
  • Persoonlijke verzorging
  • Verpleging
  • Ondersteunende begeleiding
  • Activerende begeleiding
  • Behandeling
  • Verblijf

U kunt de kwaliteitsindicatoren vinden in het document ‘Kwaliteitskader Verantwoorde Zorg’ (pdf, 1.06MB).

Geestelijke gezondheidszorg

  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Verslavingszorg
  • Forensische Psychiatrie

U kunt de kwaliteitsindicatoren vinden op de pagina ‘Basisset 2007-2008’ van de website Zichtbare Zorg.


Het doel van de WTZi is om geleidelijk meer vrijheid en verantwoordelijkheid voor de zorginstellingen te creeren, door minder overheidsbemoeienis met de capaciteit en de bouw van zorginstellingen.

De Wet toelating zorginstellingen (WTZi) stelt regels voor een transparantere bestuursstructuur en een ordelijke bedrijfsvoering van zorginstellingen die verzekerde zorg (Zorgverzekeringswet, AWBZ) leveren.

Om zorg te mogen leveren moeten zorginstellingen een toelating hebben. De WTZi regelt de toelatingen.

De WTZi is op 1 januari 2006 in werking getreden.


Bron: Zorgvoorbeter.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen