MCL start onderzoek ondervoeding op kinderafdeling met SNAQ-vragenlijst

Array

De SNAQ-vragenlijst (Short Nutritional Assessment Questionnaire) wordt al in veel ziekenhuizen voor volwassen patienten gebruikt. Het is bekend dat veel patienten door hun ziekte ondervoed kunnen raken. Door gerichte vragen kan het risico op ondervoeding goed worden ingeschat. Gebruik van de SNAQ-vragenlijst bij kinderen is nieuw.

‘Uit verschillende onderzoeken in de Westerse wereld blijken ondervoedingspercentages bij zieke kinderen die varieren van 6-14%,’ aldus Riety Dresselhuis, hoofd afdeling dietetiek in het MCL. Uit een kortdurend onderzoek in Nederlandse ziekenhuizen in 2007 bleek zelfs dat 19% van de patienten op kinderafdelingen ondervoed was. ‘Zieke kinderen hebben minder reserves dan volwassenen. Een volwassene heeft een proteïnevoorraad voor 70 dagen, kinderen voor zes dagen. Dus als de voedingstoestand slecht is kan dat veel invloed hebben op het verloop van de ziekte en de snelheid van genezing. Als je hebt vastgesteld dat er ondervoeding bestaat of dat dat risico bestaat, dan kun je gericht maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door het aanbieden van producten met extra calorieen of proteïnen. Of, letterlijk, een extra snack.’

De SNAQ-vragenlijst die in het MCL wordt gebruikt is een aangepaste versie van de vragenlijst voor volwassenen. ‘Er is een project om deze kindervragenlijst landelijk in te voeren,’ aldus Dresselhuis. ‘Dat project is helaas nog niet afgerond. Maar het meten van ondervoeding bij kinderen is wél een prestatie-indicator voor ziekenhuizen. De Inspectie wil over deze gegevens kunnen beschikken. We hebben dus besloten aan de slag te gaan met onze eigen variant van de SNAQ-vragenlijst.’ We screenen niet alleen op ondervoeding maar voeren ook het aan de SNAQ gekoppelde behandelplan uit. Daarmee loopt het MCL voorop in Nederland. De SNAQ omvat drie vragen, waarmee het risico van ondervoeding goed kan worden vastgesteld.

De start van de SNAQ-meting wordt op 12 januari feestelijk gevierd op de kinderafdeling. Met een lekkere snack (een ijsje) voor medewerkers en patienten.

 

Diverse onderzoeken in de Westerse wereld tonen aan dat bij zieke kinderen het ondervoedingpercentage varieert van 6 tot 14%. Ook in Nederland werd onderzoek gedaan. In 2007 bleek dat 19% van de kinderen die in ziekenhuizen lagen ondervoed waren. Zieke kinderen hebben minder reserves dan volwassenen. Als de voedingsomstandigheden kan dat negatieve gevolgen hebben voor het verloop van de ziekte of het herstel ervan.

 
Momenteel worden SNAQ-lijsten gebruikt voor volwassenen, maar nu is er ook een project om een kindervragenlijst in te voeren in Nederland. Daaraan wordt ook een behandelplan gekoppeld.

Bron: MCL & artsennet.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen