Ondiep slapen vermindert leervermogen

0
271

Ons leervermogen heeft sterk te lijden van een zeer lichte verstoring van de slaap, bijvoorbeeld veroorzaakt door een lawaaiige omgeving. Dit ontdekten onderzoekers van VUmc en het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN-KNAW). Dat heeft niets te maken met korter slapen, maar komt doordat de langzame hersengolven – karakteristiek voor de diepe slaap – worden onderdrukt. Een gezonde nachtrust blijkt hiermee essentieel voor het vermogen om nieuwe dingen te leren.

In de studie werd de slaap van proefpersonen ondieper gemaakt door geluid af te spelen op het moment dat de voor diepe slaap karakteristieke ‘langzame hersengolven’ werden gemeten. Deze proefpersonen sliepen niet korter dan andere deelnemers die ongestoord konden slapen; het enige verschil was de onderdrukking van de langzame hersengolven. De volgende dag ondergingen alle deelnemers een test, waarbij ze plaatjes bekeken die ze vervolgens moesten onthouden. De groep die ondiep had geslapen scoorde aanzienlijk slechter op deze test.
MRI-beelden van hersenactiviteit van deelnemers die ondiep hadden geslapen, lieten zien dat zij de hippocampus – een essentieel gebied voor het vastleggen van informatie – minder goed konden activeren. Volgens de onderzoekers vindt er dankzij de langzame hersengolven een tweeledig proces in de hippocampus plaats: belangrijke informatie wordt vastgelegd en minder belangrijke verwijderd, zodat er capaciteit voor nieuwe informatie vrijkomt.
Slaap is dus nodig voor het opnemen van nieuwe informatie, net zoals slaap een rol speelt bij het onthouden van dingen die vóór het slapen zijn geleerd. De langzame hersengolven spelen hierbij een essentiele rol.

Het onderzoek is een gezamenlijke studie van onderzoekers van de afdelingen neurologie, neurofysiologie en radiologie van VU medisch centrum en van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN-KNAW). Maandag 19 januari verschijnt het bijbehorende artikel “Sleep benefits subsequent hippocampal functioning” op de website van Nature Neuroscience, www.nature.com/neuro

Vorig artikelAMC traint militair geneeskundigen
Volgend artikelVerrijdbare CT-scanner redt levens
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.