Reuma met nieuwe aanpak soms te genezen

0
273

De winst bij het behandelen van reumatoïde artritis zit in het beginstadium van de ziekte. Dat blijkt uit het proefschrift van Sjoerd van der Kooij, van de afdeling Reumatologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Een combinatie van sterke middelen in het begin geeft de beste kans op het blijvend onderdrukken van de ontstekingen die bij reuma optreden.

Promovendus Sjoerd van der Kooij deed het onderzoek naar de beste behandeling van reuma bij ruim vijfhonderd patienten met beginnende reuma. “Vier jaar na het begin van de behandeling was ruim 40 procent van de patienten in remissie”, vertelt dr. Renée Allaart, copromotor van Van der Kooij. “Dat wil zeggen dat er geen ziekteactiviteit meer meetbaar is.”

Patienten die begonnen met een combinatie van stevige medicijnen, waaronder prednison of infliximab, hadden sneller minder klachten en bleken minder gewrichtsschade op te lopen dan patienten die deze middelen pas kregen als ‘traditionele’ middelen zoals methotrexaat niet voldoende had geholpen. Bovendien kon de combinatie meestal afgebouwd worden tot één medicijn. Ruim de helft van de patienten die als eerste behandeling infliximab kreeg, kon daar later mee stoppen.

Genezen

Eén op de vijf patienten kon alle medicijnen laten staan, terwijl de reuma wegbleef. “Bij hen is geen ontstekingsactiviteit meer te meten. Dat betekent in principe dat ze genezen zijn”, zegt Allaart. “We zijn nog wat voorzichtig, omdat het bij een deel van de mensen terug kan komen. Het toont wel aan dat reuma niet altijd meer een chronische ziekte is, maar dat je er van kunt genezen.”“Tot voor kort dachten we dat afbouwen van medicijnen, laat staan stoppen met alle medicatie, niet voor reumapatienten is weggelegd”, aldus van der Kooij. “Maar als de ziekteactiviteit snel omlaag wordt gebracht blijkt dat afbouwen vaak wel degelijk mogelijk is.” De resultaten van Van der Kooij’s onderzoek hebben geleid tot de introductie van een nieuw begrip in de reumatologie: ‘medicijnvrije remissie’ als reele uitkomst van behandeling.


Kosten besparen

Het onderzoek liet verder zien dat patienten die infliximab als eerste behandeling kregen, hier vaker mee konden stoppen dan patienten die dit medicijn pas kregen wanneer andere middelen niet hadden geholpen. Nu wordt het prijzige infliximab echter alleen vergoed als andere medicijnen tevergeefs geprobeerd zijn. “Uit dit onderzoek blijkt dat het in het belang van reumapatienten is als dat verandert”, meent Allaart. “Dat zal waarschijnlijk niet van vandaag op morgen gebeuren. De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie zal hier voor moeten gaan lobbyen. Bijkomend voordeel is dat het mogelijk kosten bespaart. Zeker als je niet alleen naar de zorgkosten, maar ook naar de kosten van arbeidsongeschiktheid kijkt. We zullen het financiele plaatje opnieuw bekijken als alle patienten vijf jaar aan het onderzoek hebben meegedaan.”

Sjoerd van der Kooij promoveert op 22 januari 2009 in het Academiegebouw te Leiden op zijn proefschrift Strategies for optimal suppression of rheumatoid arthritis.


Bron: LUMC

Vorig artikelMicroRNA’s zijn hele kleine stukjes RNA
Volgend artikelDe bevalling op de snelweg: het KNOV-standpunt
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.