Actie LHV rond cholesterolverlagers niet in belang van patiënt

Array

znZorgverzekeraars Nederland (ZN) begrijpt niet dat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) haar leden oproept om te stoppen met het afgeven van een artsenverklaring voor de duurdere cholesterolverlagers. Zonder artsenverklaring mogen zorgverzekeraars deze medicijnen niet vergoeden. De patient wordt nu ten onrechte de dupe van de actie van de LHV. ZN roept op tot spoedig overleg tussen betrokken partijen en vraagt minister Klink van VWS de situatie zo snel mogelijk op te lossen. Het belang van de patient moet daarbij voorop staan.

De artsenverklaring is nodig als gevolg van nieuwe vergoedingsvoorwaarden voor cholesterolverlagers die minister Klink van VWS per 1 januari 2009 heeft ingevoerd. Zorgverzekeraars hebben de wettelijke taak te controleren of de vergoedingsvoorwaarden worden nageleefd. Zij mogen de duurdere cholesterolverlagers alleen nog vergoeden indien de arts bepaalt dat de goedkopere variant ontoereikend is. De arts volgt hierbij de behandelrichtlijnen van de beroepsgroep.

Naleving van de voorwaarden is door de apotheker met een artsenverklaring simpel te controleren. De patient of arts hoeft dan niet eerst een machtiging aan te vragen bij de zorgverzekeraar. De administratieve belasting is op deze manier zo laag mogelijk. Volgens de LHV veroorzaakt de verklaring een extra administratieve belasting die overbodig is, omdat het recept al een medische verklaring is. ZN vindt deze redenering onjuist. Met het recept geeft de arts aan welk geneesmiddel de patient moet gebruiken. De arts geeft daarmee niet aan of aan de vergoedingsvoorwaarden is voldaan. Niet alles wat de arts voorschrijft op een recept wordt uit de basisverzekering vergoed. Daarom is een artsenverklaring noodzakelijk.

De maatregel is geen initiatief van de zorgverzekeraars. Vóór deze werd ingevoerd, heeft ZN bij minister Klink erop aangedrongen goed te kijken naar de uitvoerbaarheid. Het gaat om meer dan 700.000 patienten die mogelijk onnodig de duurdere cholesterolverlagers gebruiken. De arts moet deze patienten opnieuw beoordelen en eventueel omzetten op een goedkoper medicijn. Voor de premiebetaler is het van belang dat artsen de duurdere cholesterolverlagers alleen voorschrijven wanneer dit echt nodig is. Het prijsverschil loopt in de honderden euro’s per patient per jaar. De minister verwacht met deze maatregel 30 miljoen euro te besparen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen