1000ste kwaliteitskeurmerk voor de huisartsenpraktijk uitgereikt in Utrecht

Array

ha030Vrijdag 30 januari heeft de huisartsenpraktijk Koningslaan uit Utrecht het 1000ste certificaat van de NHG-Praktijkaccreditering ® ontvangen. Hans Witmer, directeur van de NHG Praktijk Accreditering b.v. (NPA) overhandigde persoonlijk het certificaat en had bovendien taart en bloemen voor alle medewerkers van de praktijk meegenomen. Bestuursvoorzitter Arno Timmermans bood namens het NHG de kwaliteitskoffer, het Standaardenboek 2009 en een NHG-Cheque ter waarde van €250,- aan. De huisartsen avn de praktijk Koningslaan waren zichtbaar verheugd met de feestelijke toekenning van het keurmerk.

“We zijn er een jaar mee bezig geweest en zijn erg blij met de accreditering.” Hij voegde daaraan toe dat het ‘echte werk’ nog moet beginnen. “Over drie weken gaan we over op een nieuw systeem en kan een efficiente registratie van patientengegevens echt van start.”

Volgens Kaarsgaren is het al een grote verdienste dat alle processen binnen de praktijk eens goed tegen het licht worden gehouden. “En dat is heel breed; van het schoonmaken van onze medische instrumenten tot het in kaart brengen en verbeteren van de vergaderstructuur.”

Aantallen

Er zijn op dit moment ongeveer 600 praktijken die deelnemen aan de NHG-Praktijkaccreditering®. Hierin zijn ruim 1660 huisartsen werkzaam voor een kleine 3 miljoen patienten. Inmiddels zijn 375 praktijken geaccrediteerd en is vandaag dus de 1000ste huisarts in het zonnetje gezet. Deelname aan de NHG-Praktijkaccreditering ® geldt voor de praktijk als geheel, de certificaten worden per huisarts uitgereikt.


Top 4

Het constant verbeteren en vernieuwen van de praktijk(voering) is belangrijk om de zorg op een hoger plan te brengen.ha0302

De meest voorkomende onderwerpen waar praktijken mee aan de slag gaan, zijn:

  1. De zorg voor patienten met Astma en COPD
  2. De zorg voor patienten met Hartvaatziekten
  3. Telefonische bereikbaarheid
  4. De zorg voor patienten met Diabetes Mellitus

Aantoonbaar zorg verbeteren

Deelnemende praktijken zijn verplicht te voldoen aan eisen rond veilige zorg voor de patient en veiligheid voor de praktijkmedewerkers. Tevens moeten ze resultaatgericht de praktijk en de zorg verbeteren op die onderdelen die bij de praktijkdoorlichting minder goed scoren. Jaarlijks wordt getoetst of de praktijk de verbeteringsplannen heeft uitgevoerd en of de beoogde resultaten zijn behaald. In praktijken die het certificaat behalen zijn huisartsen, praktijkondersteuners en assistenten zichtbaar bezig met continue en aantoonbare kwaliteitsverbetering.

Het kwaliteitskeurmerk NHG-Praktijkaccreditering® onderscheidt zich hierdoor duidelijk van andere keurmerken, die meer zijn gericht op het kwaliteitsmanagement.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen