Griep in Nederland daalt, België beleeft rebound

0
266

1 februari 2009 – In Nederland ziet de Grote Griepmeting het aantal gevallen van griepachtige verschijnselen verder dalen. In Belgie zien wij echter een rebound. Na een eerdere afname is het aantal nieuwe griepgevallen daar weer toegenomen.

Eergisteren legde epidemioloog Sander van Noort hier reeds uit waarom er een tegenspraak lijkt te zijn in de berichtgeving van de Grote Griepmeting en die van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL. Beide metingen zijn anders opgezet, maar vullen elkaar wel aan. NIVEL en de Grote Griepmeting werken dan ook al sinds 2003 nauw samen.

1feb_2009_incidence
De meest recente grafiek van het aantal nieuwe griepgevallen bij de Grote Griepmeting. Stand per 1 februari 2009.

Onze laatste grafiek van vandaag (1 februari) toont wat Nederland betreft nog steeds een daling. Wel blijkt dat het aantal griepgevallen in Belgie opnieuw stijgende is. Belgische ziekenhuizen worden op dit moment overspoeld door griepgevallen met complicaties en de Belgische artsen denken dat de griep nog wel 2 tot 3 weken zal aanhouden.

Het is overigens verbazingwekkend hoe weinig overeenkomst er lijkt te zijn tussen de aangrenzende gebieden in Vlaanderen en het zuiden van Nederland (Zeeland, Noord-Brabant, en Limburg).

griepmeting_regios

Bron: De Grote Griepmeting