Glaxo Smithkline gaat duizenden banen schrappen

Array

gskDe Britse farmagroep GlaxoSmithKline (GSK) gaat wereldwijd duizenden banen schrappen. De onderneming heeft zwaar te lijden onder de concurrentie van de generische geneesmiddelen. Dat schrijft de Britse zondagspers. In Belgie stelt GSK bijna 6.000 mensen te werk. De Sunday Telegraph heeft het over zo’n 6.000 jobs die zouden geschrapt worden, de Observer schuift het cijfer van 10.000 naar voren, wat zou overeenkomen met 10 procent van het aantal effectieven. Volgens de kranten zal het jobverlies donderdag worden aangekondigd bij de voorstelling van de jaarresultaten van de groep.

GSK heeft al gesneden in het personeel in het kader van een kostenbesparingsplan dat tegen 2010 700 miljoen pond (bijna 795 miljoen euro) moet besparen.

Het bedrijf, na het Amerikaanse Pfizer de grootste farmaceut ter wereld, heeft te maken met sterke concurrentie van goedkope versies van medicijnen waarvan de patenten zijn verlopen. GlaxoSmithKline heeft minder nieuwe medicijen op de markt kunnen brengen dan investeerders hadden gehoopt. Een woordvoerder van het bedrijf wilde niet reageren op de berichten over banenverlies, maar zei wel dat de onderneming een herstructureringprogramma doorvoert.

Bij GlaxoSmithKline werken wereldwijd ongeveer 100.000 werknemers.

Branchegenoot Proctor & Gamble liet vrijdag weten de laatste drie maanden van vorig jaar de omzet flink te hebben zien dalen. Analisten zien in deze cijfers van het Amerikaanse bedrijf van onder meer Pampers, Head & Shoulders en Ariel slechte voortekenen voor Unilever. Cijfers van de Indiase dochter van Unilever, Hindustan Unilever, bevestigden dat beeld. De onderneming zag de winst over het vierde kwartaal met 2,5 procent dalen.

Recente artikelen