Artsen richten zich te eenzijdig op de lichamelijke kant

0
201

279pill_man_loresArtsen kijken bij patienten met medisch onverklaarbare klachten te veel naar lichamelijke oorzaken en te weinig naar emotionele of psychische achtergronden. Dat stelt onderzoeksinstituut Nivel dinsdag na analyse van 97 consulten op video van patienten die voor het eerst met zo’n klacht bij de huisarts kwamen. Bij patienten met medisch onverklaarbare klachten richten artsen zich te eenzijdig op de lichamelijke kant. Ook als een patient signalen afgeeft die wijzen op een emotionele of psychische oorzaak van de klachten, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in BioPsychoSocial Medicine.

Volgens het Nivel krijgen artsen geregeld patienten met medisch onverklaarbare klachten op het spreekuur. Om deze patienten te helpen en uit angst een ernstige aandoening over het hoofd te zien, doen veel dokters een volledig lichamelijk onderzoek of verrichten ze ingrepen.

Nivel-onderzoeker Sandra van Dulmen: ,,Bij een patient die slecht slaapt, moet de huisarts doorvragen of deze ergens van wakker ligt. En bij hoofdpijn of rugpijn bijvoorbeeld de relatie leggen met stress.”

Lichamelijk
Artsen krijgen regelmatig patienten met medisch onverklaarbare klachten op het spreekuur. Om deze patienten te helpen en uit angst een ernstige aandoening over het hoofd te zien, doen veel artsen bij deze patienten een volledig lichamelijk onderzoek of verrichten ze ingrepen. NIVEL-onderzoeker Sandra van Dulmen: “Zo benadrukken ze vaak onterecht de lichamelijke aard van de klacht en bevestigen ze de zorgen van de patienten over een onderliggende lichamelijke ziekte. Dit is te voorkomen door bij de symptomen van deze patienten te zoeken naar aanwijzingen voor onderliggende psychosociale problematiek. Bij een patient die slecht slaapt, moet de huisarts doorvragen of deze ergens van wakker ligt. En bij hoofdpijn of rugpijn bijvoorbeeld de relatie leggen met stress.”

Ongerust
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste patienten hun klachten uiten met een onderliggende ongerustheid. De meesten doen dat echter impliciet. Artsen gaan wel op die ongerustheid in maar meestal alleen vanuit een medische invalshoek. Om ook de mogelijke psychologische basis van medisch onverklaarbare klachten mee te nemen in consult en diagnose, zouden huisartsen meer aandacht moeten besteden aan specifieke aanwijzingen die patienten geven. “Aan de klachten kan een emotie ten grondslag liggen die ze in stand houdt”, verklaart Van Dulmen. “Als bijvoorbeeld een patient die al heel lang keelpijn heeft, zegt dat zijn buurman keelkanker had, dan uit hij daar zijn ongerustheid mee. Dan zou de arts daarop in moeten gaan. Doet de arts dat niet en schrijft hij gewoon antibiotica voor, dan neemt hij die ongerustheid niet weg en bestaat de kans dat de klacht chronisch wordt. Aan de andere kant moeten patienten ook beseffen dat sommige signalen onvoldoende duidelijk zijn. De arts is dan simpelweg niet in staat de ongerustheid op te pikken en de patient gerust te stellen.”

Psychisch
De onderzoekers adviseren artsen tijdens het consult gelijktijdig oog te hebben voor zowel de lichamelijke als psychosociale kant van de klacht. Voor het onderzoek analyseerden ze 97 consulten op video van patienten die voor de eerste keer met medisch onverklaarbare klachten bij de huisarts kwamen.

Bron: Nivel

Vorig artikelObserveren voor betere zorg
Volgend artikelHeeft u stress? Heeft u lichamelijke klachten?
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.