Frank de Grave vertrekt naar DSB bank

Array

frank-de-graveVoorzitter Frank de Grave verlaat na 5 jaar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De Grave begint half maart als Chief Financial Officer (CFO) bij de DSB-Bank als opvolger van Gerrit Zalm. De Grave werd in maart 2004 benoemd als voorzitter van het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) en als kwartiermaker van de op te richten Nederlandse Zorgautoriteit. In 2005 werd hij tevens benoemd als voorzitter van het College Toezicht Zorgverzekeringen (CTZ). Beide organisaties gingen op in de Nederlandse Zorgautoriteit. In oktober 2006 volgde zijn benoeming als voorzitter van de raad van bestuur van de NZa.

Met de stap naar het bankwezen keert De Grave terug naar zijn roots. Hij begon zijn loopbaan bij de AMRO bank en was voor zijn verkiezing tot lid van de Tweede Kamer in 1982 adjunct-secretaris van de Raad van Bestuur van deze bank. De Grave was jarenlang woordvoerder financien en belastingen voor de VVD fractie in de Tweede Kamer, werd in 1990 wethouder van Financien en loco-burgemeester van de Gemeente Amsterdam. Hij werd in 1996 Staatssecretaris van SZW in het kabinet Kok I en Minister van Defensie in kabinet Kok II. Na een korte terugkeer in de Tweede Kamer volgde in 2004 zijn benoeming bij de NZa in oprichting. De Grave heeft vele nevenfuncties vervuld in de financieel-economische sector. Zo was hij Kroonlid van de SER, Commissaris van de Bank Nederlandse Gemeenten en President-Commissaris van de NV. Verzekeringsbedrijf Amsterdam.

“Het verzoek van Dirk Scheringa om als CFO aan de slag te gaan bij DSB kwam voor mij onverwachts. Maar de kans, zeker in deze voor de financiele sector turbulente tijden, terug te keren naar mijn oude liefde sprak mij aan. Uit de gesprekken met Dirk Scheringa en andere betrokkenen bleek al snel dat ik mij prima thuisvoel bij datgene wat DSB is en wil zijn: een nuchtere, Nederlandse bank met ambitie”. Wel betreurt De Grave zijn vertrek bij de NZa: “Ik heb met veel plezier en inzet leiding gegeven aan deze organisatie. Maar in 2010 zou mijn benoemingstermijn aflopen en ik had voor mijzelf al besloten geen nieuwe termijn te willen. Het is goed dat de NZa nu deze organisatie na een intensieve fusie en bouwfase een stevige en onmisbare positie heeft verworven in de Nederlandse zorgsector, onder een nieuwe voorzitter een volgende fase in kan gaan”, aldus De Grave. De Grave heeft half december de Minister ingelicht over zijn gesprekken met DSB en korte tijd later over zijn besluit de NZa per 15 maart a.s. te verlaten. Bekendmaking volgt nu omdat een aantal formaliteiten moesten worden afgewikkeld.

Plaatsvervangend voorzitter van de NZa Cathy van Beek neemt de taken van De Grave waar tot er een nieuwe voorzitter is benoemd. De minister van VWS is verantwoordelijk voor de benoeming van bestuursleden van de Zorgautoriteit.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen