Goed nieuws voor (top)sporters

sportFit zijn is niet hetzelfde als gezond zijn. En flink sporten is niet alleen gezond maar kan helaas ook een slechte invloed hebben. Bij lichamelijke inspanning treedt er namelijk oxidatie van eiwitten op, wat niet alleen een negatieve invloed kan hebben op spierherstel na het sporten maar ook het risico om later een chronische ziekte te krijgen verhoogt. Intensieve sportbeoefening leidt niet zelden tot een afname van onze immuniteit. Hoe vaak wordt een kampioenschap niet gemist omdat bv. een “griepje” roet in het eten gooit, of doordat het herstel van een blessure langer duurt dan wenselijk is.

In het blad van het American College of Sports Medicin is een onderzoek gepubliceerd over een gemakkelijke manier om blijvende (spier)schade als gevolg van vaak intensief sporten te voorkomen. (Lamprecht, M, et al. Protein Modifcation Responds to Exercise intensity and Antioxidant Supplementation, Medicin & Science in Sports & Exercise, January 2009, 41:1).

Weliswaar circuleren er in ons lichaam ook stoffen die de gevolgen van oxidatie weer tegengaan, maar deze moeten wel dagelijks aangevuld worden. Vooral veel, vaak en gevarieerd verse groenten en fruit eten is daarom noodzakelijk voor iedereen die veel sport. En daar schort het bij veel (top)sporters nog al eens aan.

Anders dan velen nog denken zijn de vele bioactieve stoffen uit groenten en fruit helaas niet te vervangen door voedingssupplementen, zoals vitamine E en/of C. In hoge doses geslikt hebben deze zelfs tot enkele sterfgevallen geleid. Lamprecht voerde zijn onderzoek uit bij de Weense antiterreur eenheid, de Cobragroep. De ene helft van de onderzochten slikten gedurende 28 dagen een concentraat van 17 soorten groenten en fruit, de andere een placebo. Alle deelnemers werden belast tot 70-80% van de individuele VO2max. Duidelijk bleek dat de markers van permanente eiwitschade in de groep die ene placebo gebuikte wel optrad, en in de groep die het concentraat slikte niet.

Al eerder had deze medewerker van de universiteit van Graz (Oostenrijk) aangetoond dat Cobra-leden die deze concentraten slikten minder ziekteverzuim vertoonden. (Lamprecht M, Several Indicators of Oxidative Stress, Immunity, and Illness Improved in Trained Men Consuming an Encapsulated Juice Powder

Roel Leerling, voedingsarts, [email protected]

Roel Leerling, voedingsarts

Roel Leerling, Roel Leerling, voedingsarts, NNG, huisarts & Adviseur bij Juiceplusvakforum
- 40 jaar huisarts
- medisch adviseur Raad van Beroep Amsterdam
- districtsbestuurder LHV
- lokale politiek
- studie Voedingsgeneeskunde (Deutsche Akademie fur Ernaehrungs Medizin, Freiburg)
- charterbedrijf "Sailpromotion"met "Quality of Life"

Recente artikelen