Dialoog rond dementie- achterdocht en psychose

dementie-psychose-achterdochtHet Alzheimer Centrum Limburg organiseert jaarlijks een serie Dialogen rond Dementie. De dialoog op woensdag 18 februari aanstaande in het Maastricht UMC+ / azM heeft als titel ‘Dementie: achterdocht en psychose’.
De bijeenkomst vindt woensdag 18 februari aanstaande plaats van 19.00 – 20.30 uur in de Greepzaal op niveau 4 van het Maastricht UMC+ / azM. De toegang is gratis en de zaal is open om 18.30 uur. Inleider van deze avond is drs. Margriet van der Werf, wetenschapper en onderzoeker aan de Universiteit Maastricht.
Het komt regelmatig voor dat dementerenden last hebben van waanvoorstellingen. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Psychoses kunnen bijvoorbeeld ontstaan door medicijngebruik. Ongeveer 40% van alle mensen met dementie zal tijdens de ziekte wanen of hallucinaties ontwikkelen, met name tijdens de eerste drie jaar van de ziekte.

De psychose uit zich meestal door een toenemende achterdocht. Patienten kunnen achtervolgingsideeen ontwikkelen. Vaak komt het idee ‘bestolen te zijn’ voor. Soms kan deze achterdocht de eerste uiting zijn van een beginnende dementie. Daarnaast treden ook visuele hallucinaties op. Deze psychotische symptomen blijken ook voorspellend te zijn voor het verdere verloop van de ziekte. Zo zijn de patienten – die naast de dementie ook wanen of hallucinaties hebben – vaker agressief, worden vaker opgenomen in een verpleeghuis en is sprake van een verminderde kwaliteit van leven.

Aan de Universiteit Maastricht wordt sinds 2006 uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar psychose bij mensen vanaf 45 jaar. Op basis van de resultaten van dit onderzoek hopen de onderzoekers meer inzicht te krijgen in de mogelijke oorzaken, de risicofactoren en het beloop van de psychose, zodat hulpverleners, patienten, hun omgeving en mantelzorgers, beter geïnformeerd en voorbereid kunnen worden over de belastende verschijnselen, die zich tijdens de ziekte kunnen ontwikkelen.

De Dialogen rond Dementie zijn geent op wetenschappelijk onderzoek en zijn bedoeld voor professionals, opleidingen en eenieder die is geïnteresseerd in verschillende aspecten van dementie. De bijeenkomsten zijn telkens opgebouwd uit inleidingen door professionals, daarna is er gelegenheid voor het publiek tot het stellen van vragen en aansluitend de mogelijkheid tot discussieren.

Bron:azM MUMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen