Ernstige oogontsteking door ‘off-label’ intravitreaal gebruik Avastin

Array

avastininjBij ‘off-label’ intravitreaal gebruik (‘off label’ = gebruik buiten de goedgekeurde indicaties) van Avastin zijn ernstige oogontstekingen en steriele ontstekingen in de oogbol (endophthalmitis) in Canada gemeld. Deze meldingen traden op bij patienten die behandeld waren met Avastin batchnummer B3002B028. Er is geen aanwijzing voor meldingen van ongebruikelijke bijwerkingen bij oncologische patienten die met deze batch zijn behandeld.

De houder van de handelsvergunning van Avastin wijst er nadrukkelijk op dat het gebruik van Avastin (bevacizumab) bij oogheelkundige aandoeningen door geen enkele registratieautoriteit is goedgekeurd.

Avastin is goedgekeurd voor de behandeling van bepaalde vormen van kanker. In een brief aan artsen en medisch specialisten (een zogenoemde ‘Direct Healthcare Professional Communication’) die op 9 februari is verstuurd, wijst de firma Roche Nederland B.V. op deze meldingen.

Download hier de brief zoals deze naar betrokkenen is verstuurd.

Bron: CBG MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen