IGZ gelast operatiestop in priveklinieken te Weert en Breda

2
266

silhouet_02Op aandringen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg stellen privékliniek Silhouet en ZBC Medisch Centrum Breda per direct een operatiestop in op haar locaties in Weert en Breda. De inspectie vindt dat de situatie in deze kliniek ernstige gezondheidsrisico’s voor patienten met zich meebrengt.

Het gevaar voor de veiligheid en de gezondheid wordt onder andere veroorzaakt doordat:
– er geen enkele vorm van luchtbehandeling op de operatiekamer aanwezig is, waardoor de operatiekamer niet voldoet aan de vereiste steriele omstandigheden om de kans op infecties tijdens operaties zo klein mogelijk te maken;
– het sterilisatieproces in de kliniek onvoldoende is; vuil, schoon en steriel instrumentarium wordt niet gescheiden;
– van meerdere steriele medische hulpmiddelen, zoals tubes en infuusnaalden, de sterilisatiedatum reeds (ver) verlopen is;
– patienten krijgen verdoving zonder aanwezigheid van een anesthesist;
– de onderhoudsstatus van de medische apparatuur verlopen of niet bekend is en niet zichtbaar via onderhoudsstickers;
– de hygienische omstandigheden in de operatiekamer niet voldoen aan de eisen; zo horen radiatoren, voorraadkasten en een wastafel niet thuis op een operatiekamer, omdat deze niet goed zijn schoon te houden en een bron van infecties kunnen zijn.
Dit bleek toen inspecteurs voor de gezondheidszorg vorige week de operatiekamer van de Silhouet Kliniek  locatie Weert onderzochten. Aanleiding voor dit bezoek waren enkele meldingen over slecht uitgevoerde borstvergrotingen.

De inspectie vindt deze bevindingen ernstig en spreekt van een onverantwoorde en niet veilige situatie. Vandaag heeft de inspectie dan ook in een gesprek met de directie afgedwongen dat deze klinieken pas weer opereren als zij voldoen aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg. Er mag pas weer geopereerd worden als de inspectie, na toetsing, daarvan overtuigd is.

Bron: IGZ

2 REACTIES

Comments are closed.