IC-patiënten wijzen pijn aan op ZAM Communicator

Array

zam-communicator-kl1De 96 Nederlandse intensive care-afdelingen worden uitgerust met een apparaat waarmee patienten gemakkelijker zelf kunnen aangeven wat ze mankeert. Patienten op IC’s kunnen vaak niet praten of schrijven.Met het toetsenbord, voorzien van knoppen en logo’s, is het zonder veel moeite mogelijk duidelijk te maken of ze dorst hebben of pijn, en waar exact. Ook bevat het bord verschillende gezichtsuitdrukkingen, waarmee patienten kunnen aangeven hoe erg de pijn is. helaas kreeg onze redactie geen aanvullende informatie over het systeem.

Intensive care-afdelingen worden uitgerust met een apparaat waarmee patienten eenvoudig kunnen communiceren. Patienten op IC’s kunnen vaak niet praten en schrijven. Met de ZAM Communicator kunnen patienten eenvoudig aangeven of ze bijvoorbeeld pijn of dorst hebben. Het eerste exemplaar is woensdag tijdens de Nederlandse Intensivistendagen overhandigd aan Hans van der Spoel, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. De ZAM Communicator is een elektronisch apparaat van zo’n dertig bij dertig centimeter. Het apparaat is voorzien van knoppen met logo’s, zodat patienten makkelijk kunnen aangeven wat ze voelen en denken. Aan de hand van afbeeldingen van het lichaam kunnen patienten aanwijzen waar ze pijn hebben. Ook bevat het toetsenbord verschillende gezichtsuitdrukkingen, aan de hand waarvan ze kunnen aangeven hoe erg pijn is. Via het abc-toetsenbord kan elke vraag worden geformuleerd.

Volgens Hans van der Spoel, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, kan de ZAM Communicator een bijdrage leveren aan het herstel van patienten. “Patienten op intensive care-afdelingen kunnen vaak nauwelijks communiceren. Veel patienten worden kunstmatig beademd, waardoor ze niet kunnen praten. Vanwege hun lichamelijke toestand kunnen ze vaak ook niet schrijven. De ZAM Communicator is een handig apparaat om de communicatie tussen de patient en de arts te verbeteren.”

AstraZenecaNederland telt 96 intensive care-afdelingen met samen 980 bedden. Patienten die op de intensive care worden behandeld hebben een zware operatie ondergaan of een ernstig ongeval gehad. Ook personen met een ernstige ziekte of hartproblemen liggen op de IC.Het merendeel van de patienten is ouder dan 60 jaar en heeft geen mobiele telefoon of laptop.De ZAM Communicator is ontwikkeld door AstraZeneca. De geneesmiddelenfabrikant wil met het apparaat een bijdrage leveren aan het welzijn en het herstel van patienten. De ZAM Communicator combineert verschillende methodes die nu worden gebruikt zoals geplastificeerde kaarten met letters of woorden en kaarten met daarop een pijnschaal. De ZAM Communicator

ANP

Recente artikelen