Vrees voor ziekenhuisoorlog Flevopolder

ijsselmeerziekenhuizenmfDrie ziekenhuizen en twee poliklinieken binnen een straal van 15 kilometer, in de dunbevolkte Flevopolders. Ziekenhuizen uit Lelystad, Emmeloord, Sneek en Harderwijk vechten er om marktaandeel. De SP pleit daarom voor nationalisatie. Een aantal fracties in de Tweede Kamer is bang dat het Dokter Jansenziekenhuis en het Antonius Ziekenhuis elkaar in Noordoostpolder op leven en dood gaan beconcurreren.

Minister Ab Klink heeft overwogen om de IJsselmeerziekenhuizen te kopen, op het moment dat de financiele crisis in de zorginstelling duidelijk zichtbaar werd. Klink zei dat dinsdagavond tijdens een debat over de IJsselmeerziekenhuizen, in Den Haag. Volgens de minister was dat geen handige keus omdat de ‘gewone trajecten’ meer voor de hand lagen. Zoals de aanvraag van steun bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Bovendien, zei Klink, waren net de operatiekamers gesloten vanwege de beroerde luchtbehandeling. Dan was de situatie ontstaan dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg – onderdeel van de overheid – een overheidsziekenhuis zou moeten controleren. Geen wenselijke situatie, maakte Klink duidelijk. Het ziekenhuis kopen had wel veel ellende in de tijd bespaard. “Dan waren we in een weekeinde klaar geweest.”

Om te voorkomen dat er een ziekenhuisoorlog ontstaat, dient de SP vandaag een motie in, waarin ze wil afdwingen dat de twee ziekenhuizen gaan samenwerken.

Kamerlid Henk van Gerven: ,,We zien in Flevoland alle uitwassen van de marktwerking. Ziekenhuizen in Sneek, Harderwijk en Lelystad zijn in een moordende concurrentie verwikkeld geraakt. Dat moet stoppen. Als we niet uitkijken, komen we in een situatie dat alle kleine ziekenhuizen in landelijk gebied omvallen. En dan hebben we ineens dertig problemen. Daarom moeten we het kwaad met wortel en al uitroeien, te beginnen in de polder.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen