Signaleringslijst vergroot erkenning gevolgen NAH

Array

vilansVilans heeft een signaleringslijst ontwikkeld waarmee professionals inzicht krijgen in de cognitieve, emotionele en gedragsmatige gevolgen van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) bij volwassenen. De lijst is gebaseerd op de al bestaande lijst voor Cerebro Vasculair Accident (CVA, in de volksmond ook wel beroerte genoemd). Deze lijst is in de praktijk een bruikbaar instrument gebleken om de gevolgen van een beroerte in kaart te brengen, waarmee professionals hun clienten beter kunnen voorlichten en doorverwijzen. Eerste ervaringen met de lijst voor NAH tonen aan dat professionals ook over de bruikbaarheid van deze lijst zeer tevreden zijn. Clienten vinden dat de lijst bijdraagt aan de erkenning en herkenning van mogelijke gevolgen van NAH.

Veranderingen in het leven
Veel volwassenen in ons land hebben NAH. Bijvoorbeeld door een ongeval, beroerte of hersentumor of als gevolg van zuurstofgebrek na een hartstilstand. Een groot deel van hen krijgt cognitieve, emotionele of gedragsmatige klachten, met name wanneer zij te maken krijgen met veranderingen zoals een nieuwe baan. Zij worden bijvoorbeeld vergeetachtig, prikkelbaar of somber. De klachten leiden tot grote veranderingen in het dagelijks leven van de client, en wanneer ze niet tijdig worden gesignaleerd tot een opeenstapeling van problemen. Dit kan weer spanningen in het gezin of op het werk tot gevolg hebben.

Aanpassingen
Vilansmedewerker Ieke Winkens, mede-auteur van de lijst: Naar aanleiding van het succes van de CVA-signaleringslijst kregen wij vanuit de praktijk de vraag om deze lijst bruikbaar te maken voor mensen met NAH. Wij hebben de inhoud aangepast op basis van gesprekken met NAH-experts en van relevante literatuur. We hebben de lijst uitgebreid met tips en adviezen. Ook hebben we hem waar nodig aangepast aan de doelgroep, die doorgaans jonger is dan mensen met een CVA en meer gericht op terugkeer naar de werkvloer.

Betere voorlichting en doorverwijzing
Met de signaleringslijst kan de professional de klachten van mensen met hersenletsel in kaart brengen. Hierdoor kan hij de client, zijn omgeving en zorgverleners beter voorlichten over het omgaan met de gevolgen van NAH en gerichter doorverwijzen voor nadere diagnostiek en eventuele behandeling en begeleiding. De lijst is onder andere bedoeld voor medewerkers van MEE en thuiszorg, neuroverpleegkundigen, huisartsen en praktijkondersteuners.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen