IGZ: sneller ingrijpen als artsen in de fout gaan

0
207

artsDe Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet sneller kunnen ingrijpen als artsen in de fout gaan. Die conclusie trekt de IGZ uit een onderzoek naar de zaak van een neuroloog in het Medisch Spectrum Twente.
Deze neuroloog zou niet-bestaande diagnoses bij patienten hebben gesteld. Ondanks die constatering heeft de neuroloog doorgewerkt in zijn hoedanigheid als arts. De inspectie oordeelt dat ze destijds volgens de regels is opgetreden, maar vindt achteraf dat de aanpak wel beter kan.

De IGZ wil in de toekomst het bestuur van een ziekenhuis directer kunnen aanspreken. Ook zou de procedure om een arts te beperken in de uitoefening van zijn beroep sneller kunnen en zouden patienten gemakkelijk erachter moeten kunnen komen of een arts hiermee te maken heeft gehad.

Minister Klink kondigt in een brief aan de Tweede Kamer aan dat hij onafhankelijk advies wil vragen over het mogelijk harder optreden van de IGZ in dergelijke gevallen.

Positie bestuur en toezicht
Verder wil de minister de posities van bestuur en interne toezichthouder verstevigen in het Wetsvoorstel Clientenrechten. Zowel een lid van het bestuur als een lid van het interne toezicht moet expliciet worden belast met de portefeuille voor kwaliteit van zorg. Klink onderzoekt nog of de norm voor het persoonlijk aansprakelijk stellen van bestuurders tegen het belang van de zorginstelling specifieker moet worden ingevuld.

Bron: VWS