Zwarte bessen tegen vergeetachtigheid
ArrayZwarte bessen en bosbessen bieden bescherming tegen de ziekte van Alzheimer. Dit melden onderzoekers van onderzoeksinstituut Hortresearch uit Nieuw-Zeeland na laboratoriumonderzoek op menselijke hersencellen. Sommige bestanddelen uit de bessen kunnen het proces van celbeschadiging, dat de oorzaak is van Alzheimer, blokkeren. Wetenschappelijk onderzoek wijst inmiddels uit, dat met een veelzijdig, fenolrijk dieet het risico op dementie kan worden verminderd. De regelmatige consumptie van voedingsmiddelen met neuroprotectieve werking kan het lijden een beetje meer draaglijk maken.
Een van deze beschermende voedingsmiddelen is de zwarte bes.Deze fytochemicalien geven niet alleen de bessen hun kleur, ze zijn vooral voor de gezondheidsvoordelen van bessen verantwoordelijk. Anthocyanen zijn krachtige antioxidanten. Door de inname van voedingsmiddelen die anthocyanen bevatten, verbetert de algehele antioxidant status in het menselijk bloedplasma. Bovendien zijn ze ontstekingsremmend en antimuterend alsook hartbeschermend .
Naast vele andere positieve effecten op de gezondheid, hebben bessen een bijzondere invloed op onze hersenen. Er zijn studies die suggereren dat de bessen het verouderingsproces van het brein kunnen vertragen. Deze waarnemingen wijzen erop dat de met de leeftijd samenhangende cognitieve tekorten, die onafhankelijk van een ziekte als Alzheimer of Parkinson kunnen optreden, als gevolg van verbeterde neuronale signalen kunnen worden voorkomen.
Bron: NCRV