Ligtaxi kan ambulance tekort goedkoper opvangen

0
376

ligtaxi foto Amstra.nlDe Brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) pleit voor meer ligtaxi‘s. Door deze maatregel zou het tekort aan ambulancecapaciteit kunnen worden opgevangen. In een bief aan onder andere minister Ab Klink van Volksgezondheid maakt de KNV kenbaar dat er te vaak ambulances gebruikt worden voor het liggend vervoeren van mensen die geen medische begeleiding nodig hebben en dat deze mensen ook door middel van ligtaxi’s kunnen worden vervoerd. Het zou landelijk gaan om 150.000 personen per jaar. Wat 15% van het totale aantal vervoerde patienten in een jaar is. Voor deze 150.000 personen zou vervoer per ligtaxi mogelijk zijn.

KNV wijst erop dat Klink 27 miljoen euro heeft uitgetrokken om meer ambulances aan te schaffen, omdat de vraag naar spoedeisend ambulancevervoer toeneemt. Een groot deel van dat geld zou uitgespaard kunnen worden door meer gebruik te maken van ligtaxi’s, betoogt de vervoersorganisatie.

Ambulancezorg Nederland sceptisch
Ed Worm, voorzitter van Ambulancezorg Nederland, ziet echter niets in de plannen van het KNV. De organisatie is verbouwereerd over plannen en neemt vandaag nog contact op met het ministerie van Volksgezondheid. “Deze wens van de taxibedrijven zagen we al lange tijd aankomen”, zegt Worm.

De brancheorganisatie van 51 ambulancediensten en meldkamers benadrukt dat er met hulpambulances geen miljoenen worden bespaard. “Onzin, ze snappen de materie niet”, hekelt Worm. “De inzet van een ligtaxi heeft totaal geen effect op de financiering van de ambulancezorg. Op rustige momenten wordt zogenaamd besteld vervoer gedaan. Dat zijn de niet-spoedeisende ritten.”

Novum