Ruim miljoen euro voor hulpverlening bij zelfmoordneiging

Array

zelfmoordneigingHet initiatief 113online krijgt in 2009 en 2010 een startsubsidie van ongeveer 1,4 miljoen euro (voor twee jaar). Voor dat bedrag hebben de initiatiefnemers een aanvraag bij VWS ingediend. Dat maakte minister Klink vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Hij heeft meerdere malen overleg gevoerd met de initiatiefnemers van 113online over de dienstverlening die zij vanaf 2009 zullen gaan aanbieden aan personen met suïcideklachten (zelfmoordneiging).

113online biedt mensen met zelfmoordneiging laagdrempelige en eventueel anonieme hulp via lotgenotencontact en contact met vrijwilligers. Dat kan zowel via de telefoon als via internet. Het bijzondere van 113online is dat mensen worden doorgeleid naar reguliere hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg, als dit noodzakelijk is.EU
Na de tweejarige startsubsidie moet structurele financiering mogelijk zijn. Met het ondersteunen van 113online geeft minister Klink uitvoering aan één van de prioriteiten uit het Europese Pact dat Nederland met andere EU-landen in juni 2008 sloot op de High Levelconferentie in Brussel.

113Online is de naam van een landelijk netwerk van hulpverlening dat in mei 2009 van start gaat. Wie suïcidaal is, kan 24 uur per dag, via telefoon of chatprogramma op internet, met een vrijwilliger in gesprek. In 113Online gaat stichting Ex6 samenwerken met onder andere PratenOnline (dat therapiesessies doet via de chat), de Vrije Universiteit en GGZ Nederland. Dankzij de samenwerking met de GGZ kunnen bellers straks in bepaalde gevallen de dag na hun telefoontje al terecht bij een hulpverlener in de buurt.

Lotgenotencontact Ex6 heeft nu al een telefoonlijn die wordt bemand door zo’n 25 vrijwilligers, die voor een deel zelf suïcidaal zijn geweest.

Het nummer is alleen tijdens bepaalde spreekuren te bereiken. De telefoontjes die via het centrale nummer binnenkomen, worden naar de privételefoons van de vrijwilligers doorgeschakeld.

Ex6 wil het aantal vrijwilligers voor de start van 113Online uitbreiden tot 85. 113Online mag het nummer ’113’ (analoog aan ’112’) vanwege Europese regels niet gebruiken. Het telefoonnummer wordt waarschijnlijk 0800-0113 of 0800-1130.

Stichting 113Online
Roosduinen 67
2134 ZA Hoofddorp

Recente artikelen