Veiling bevordert kwaliteit Kraamzorg

Array

zwangerDe kraamzorgveiling is een goed instrument voor het toewijzen van zorg en aan te bevelen voor andere zorgmarkten. Dat is de belangrijkste conclusie uit de monitor Kraamzorgveiling 2006- 2008 van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De veiling bevordert de kwaliteit en de toegankelijkheid van de kraamzorg en zorgt voor meer transparantie. In de onderzochte periode had de veiling nauwelijks effect op de prijs. Een kleine aanpassing kan de prijsverlagende werking van de veiling echter vergroten.
Uit de monitor blijkt dat het veilingmechanisme kraamzorgorganisaties stimuleert om de kwaliteit te verbeteren en inzichtelijk te maken voor de consument. Verder hebben zorgverzekeraars door de introductie van de zorgveiling met meer (ook kleine) kraamzorgaanbieders contracten gesloten. Hierdoor heeft de zorgconsument meer keuze. In de periode 2006-2008 werd 33% van alle kraamzorgaanvragen geveild via een speciale en beveiligde internetapplicatie. De zorgverzekeraar plaatst de kraamzorgvraag van zijn verzekerde daar met een toelichting. Vervolgens kunnen de gecontracteerde kraamzorgaanbieders hier kortingen op bieden.

Voorkeur verzekerde leidend
Als de verzekerde een voorkeur voor een kraamzorgaanbieder opgeeft, dan krijgt deze de zorgvraag toegewezen. Ook als zijn bod op de veiling niet het beste is. Mede hierdoor werkt de veiling niet optimaal en is er slechts een licht prijsverlagend effect. Steeds meer zwangere vrouwen hebben een voorkeur en dus loont het als kraamzorgaanbieder niet om hoge kortingen te bieden. Als de verzekeraars hun verzekerden meer zouden sturen, zou het prijsverlagende effect groter kunnen zijn. Uit een consumentenenquete blijkt dat 24% van de zwangere vrouwen bereid is om zonder tegenprestatie de keuze voor een kraamzorgorganisatie aan haar verzekeraar over te laten. Nog eens 24% zegt nog te twijfelen of hier alleen tegen een vergoeding toe bereid te zijn.

Bron:NZA

Recente artikelen