Hiv-virus verandert pas enkele maanden na infectie

1
293

hivEen belangrijke eigenschap van HIV-1 is dat het snel verandert, waardoor het aan het immuunsysteem kan ontsnappen. Marjon Navis toont dat de aanpassingen aan de gastheer pas enkele maanden na de virusinfectie optreden. Patienten die het eiwit HLA-B57 hebben, blijven doorgaans vaak langer gezond. HLA is het eiwit dat stukjes viraal materiaal presenteert aan de afweercellen die het virus doden. Degenen die ondanks HLA-B57 snel ziek werden, hadden HIV-1-varianten die zich sneller konden vermenigvuldigen dan virussen van mensen met HLA-B57 die heel langzaam ziek werden. Uit een vergelijking tussen het virus bij patienten die besmet zijn geraakt in 1985 en het virus uit een groep mensen die besmet zijn geraakt in 2005 of 2006 blijkt dat HIV-1 zich niet zozeer aanpast aan HLA-eiwitten die veel voorkomen. Het past zich juist aan het HLA-eiwitten aan die minder vaak voorkomen, maar die bescherming bieden tegen het ontstaan van aids.

Promotor

Mw. prof. dr. H. Schuitemaker

Vrijdag 6 maart 2009, 12:00 uur

Promotie

Mw. M. Navis/ Geneeskunde
Cellular immunity driving HIV-1 evolution

Comments are closed.