Smakeloze reactie van Vereniging tegen Kwalzalverij op artikel Volkskrant

0
953

vaagIn een de Volkskrant van gisteren van  journalist Broer Scholtens. In Nederland worden jaarlijks vele tienduizenden mensen behandeld met apparaten waarvoor geen enkel wetenschappelijk bewijs bestaat dat ze werken bij diagnose of behandeling. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant bij producenten en distributeurs. Voor de VtK is dit aanleiding om hier een overtrokken en vooral smakeloze reactie op te geven.

We moeten niet vergeten dat de dood van Millecam mede is veroorzaakt door dergelijke apparaten. Jos K., De eerste niet-reguliere dokter die ze zag, gebruikte zo’n pseudomedisch kwakapparaat om haar gerust te stellen. De Zwitserse kliniek gebruikte zulke apparatuur om haar te ‘genezen’. Na terugkeer in Nederland werd door nog twee verschillende dokters de diagnose ‘geen kanker’ gesteld met dergelijke apparatuur. Daar kon het medium Joke D. (zich noemende J.) zich gemakkelijk achter verschuilen. De partner van Millecam heeft verklaard dat René B. keer op keer met de biotensor in de hand verklaarde dat er geen kanker was. Daarna vertrouwde Millecam zich ten huize van K. weer toe aan een onzintoestel (‘Lotje’). Natuurlijk was Millecam erg ziek. Dat heeft invloed op het oordeelsvermogen.

Lees het artikel van de VtK en de Volkskrant en de verschillende zijn duidelijk…………..VtK wil Coûte que coûte mensen beschadigen.

Essentie van het artikel in de Volkskrant is wel helder. De instrumenten die vallen in de categorie energetische geneeskunde, zoals bioresonantie, waarmee volgens de behandelaars allerlei kwalen zouden zijn te genezen, varierend van allergieen en de ziekte van Lyme tot chronische en fatale aandoeningen als diabetes en kanker.

Er zijn naar schatting zestig verschillende apparaten op de markt. Ze staan vaak in praktijken van natuurgeneeskundigen. In de serieuze medische literatuur is niets te vinden over de werking van de apparatuur. Deze week bleek dat minister Klink van Volksgezondheid een verbod wil op aanprijzingen van behandelingen die ten onrechte de suggestie wekken dat er een ziekte mee kan worden genezen.