CG-Raad start proefproces compensatie eigen risico

Array

cg-raadDoor administratieve fouten, bureaucratie en een onzorgvuldige bezwaarprocedure ontvangen veel chronisch zieken en gehandicapten geen 47 euro Compensatie Eigen Risico Zorgverzekeringswet (CER). Dit melden de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en de Reumapatientenbond op basis van resultaten van het Meldpunt 47 euro en signalen van lidorganisaties. De CG-Raad start een proefproces.

3000 meldingen
Bij het Meldpunt 47 euro van de CG-Raad zijn ruim 3000 meldingen binnengekomen. 87% van deze mensen ontvangt geen compensatie van het eigen risico, terwijl ze wel chronisch ziek zijn. Het gaat onder andere om mensen met reuma, hartpatienten, mensen met borstkanker of diabetes, nierpatienten en mensen met zeldzame ziekten. Chronisch zieken ontvangen de compensatie als zij medicijnen gebruiken die op een medicijnlijst (de zogenaamde FKG-lijst) voorkomen. Daarbij moeten ze per dag een bepaalde hoeveelheid van het medicijn gebruiken.

Bureaucratie
Volgens de Reumapatientenbond en de CG-Raad loopt de regeling vast in bureaucratie. Verzekeraars registreren verschillend en sommige medicijnen worden helemaal niet geregistreerd, bijvoorbeeld als zij door een apotheek worden bereid. Hierdoor ontvangen veel mensen onterecht geen compensatie.

Proefproces
Ook de bezwaarprocedure bij het CAK is niet zorgvuldig. Mensen die een bezwaarschrift indienen tegen het besluit van het CAK, krijgen een brief waarin niet precies staat waarom hun bezwaar wordt afgewezen. Mensen kunnen dit zelf niet controleren, want de gegevens die het CAK gebruikt zijn niet openbaar. Bovendien wordt bij het bezwaar niet uitgegaan van de basisgegevens uit de administratie van de zorgverzekeraar. Dit terwijl in de CAK-beschikking staat dat dit wel het geval is. De CG-Raad begint daarom een beroepszaak bij de rechtbank in Rotterdam.

Oplossingen
De Reumapatientenbond en de CG-Raad willen dat mensen die in 2008 geen compensatie hebben ontvangen, hun geld snel terugkrijgen. Ook is een aanpassing van de medicijnlijst en een sterk verbeterde registratie bij verzekeraars nodig. Nog beter is het als verzekeraars voor deze groep meteen een lager eigen risico vaststellen.
Daarnaast moet de procedure bij het CAK verbeteren: een duidelijke lijst op internet met standaarddagdosering en exacte vermelding van de reden van afwijzingen. Hiervoor is het nodig om de administratie van verzekeraars te kunnen raadplegen.

Op de hoogte blijven
Als u op de hoogte wilt blijven van de voortgang van dit proefproces, dan kunt u hier uw naam en e-mailadres opgeven. Wij sturen u dan informatie over de ontwikkelingen rond het proefproces.

Bron: CG-Raad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen