Feiten over suiker: Meer onderzoek nodig

suikerVeel mythes over de invloed die suiker heeft op de gezondheid zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Dat is de conclusie van een studie van een groep wetenschappers in het tijdschrift Obesity Reviews. Voor gewichtsbeheersing zijn vooral de totale energie-inname, de energiedichtheid van voedingsmiddelen en het totale voedingspatroon van belang. Het maakt daarbij niet uit of koolhydraten in de vorm van suikers of als complexe koolhydraten gebruikt worden. Volgens de deskundigen is het aannemelijk dat het vervangen van vet in de voeding door koolhydraten leidt tot gewichtsverlies, omdat dit zal resulteren in een daling van de energie-inname.

De experts hebben zich ook verdiept in de discussies rond het drinken van suikerhoudende dranken en de invloed daarvan op het gewicht. Een beperkt aantal studies suggereert volgens hen dat het drinken van suikerhoudende dranken in vergelijking met kunstmatig gezoete dranken tot gewichtstoename leidt. Het aantal onderzoeken is echter klein en de meeste zijn van beperkte omvang, aldus de experts. Zij achten meer klinische studies nodig.

Diabetes
Onderzoek naar de rol van suiker bij het ontstaan van insulineresistentie en diabetes type 2 levert geen directe relaties op. Het is wel wetenschappelijk aangetoond dat overgewicht in combinatie met weinig lichamelijke activiteit de kans op insuline resistentie vergroot. Dit leidt tot een hoger risico op diabetes type 2. Er is overtuigend bewijs dat gewichtsverlies en meer lichaambeweging zorgen voor een verbetering van de insulinegevoeligheid en beschermen tegen diabetes type 2.

Nutrientendichtheid
Vaak wordt beweerd dat bij gebruik van suiker de nutrientendichtheid van de voeding daalt. De experts vinden tot op heden weinig bewijs voor deze opvatting. Het is volgens hen niet per definitie zo dat een voeding met veel toegevoegd suiker weinig micronutrienten bevat. En ook een voeding met weinig toegevoegd suiker bevat niet per definitie wel voldoende micronutrienten.

Caries
Van oudsher staat suiker in een slecht daglicht als het om de gezondheid van het gebit gaat. De experts wijzen er echter op dat de frequentie van eten en drinken een veel groter effect heeft op de belasting van de tanden dan de hoeveelheid van alle suiker(s) en vergistbare koolhydraten die genuttigd wordt. Voor de preventie van tandcaries achten zij het van meer belang gebruik te maken van gefluorideerde tandpasta en te zorgen voor een goede mondhygiene.

Meer onderzoek nodig
Omdat een groot deel van het beschikbare onderzoek over de rol van suiker voor de gezondheid komt uit observationeel epidemiologisch onderzoek kunnen en mogen er nog nauwelijks conclusies getrokken worden, stellen de Spanjaarden. Er is slechts weinig gerandomiseerd en gecontroleerd onderzoek beschikbaar.

De verschillende artikelen in Obesity Reviews zijn te vinden op de website van de Suikerstichting.

Bron: Suikerstichting Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen