Nicotine Vaccin Studie waarschijnlijk ook in Amsterdamse Slotervaartziekenhuis van start

Array

Het Maastrichtse onderzoeksinstituut CAPHRI start een groot onderzoek naar de effectiviteit van de anti-rookprik. Tweederde van alle Nederlandse rokers heeft wel eens geprobeerd te stoppen, maar faalde jammerlijk. Binnenkort wordt op zeshonderd rookverslaafde proefpersonen getest of NicVAX van het Amerikaanse bedrijf Nabi soelaas kan bieden. In januari meldde wij al meer over de inhoud van de studie.

c1e58f6a9471c783433507c8aaed64d3 Aanmelden onderzoek antirook (nicotine) vaccin NicVax studie via CAPHRI van MUMC+

Van Schayck beseft dat er behoorlijk wat ethische dilemma’s aan het vaccin verbonden zijn. Een deel van het onderzoeksgeld wordt daarom besteed aan het peilen van meningen over het vaccin. Het onderzoek wordt voor een belangrijk deel gesubsidieerd door ZonMw, een organisatie voor gezondheidsonderzoek. ZonMw kende voor het onderzoek een prestigieuze TOP-subsidie van acht ton toe. Ook de producent van NicVAX betaalt mee aan het onderzoek.

Onder rookverslaafden is er in ieder geval genoeg animo voor deelname aan de proef. ‘Binnen een paar uur waren in januari al duizenden hits op de oproep op internet’, vertelt Van Schayck. ’Dat illustreert maar weer hoe graag mensen van hun verslaving af willen.’ Voor het onderzoek in Maastricht heeft de hoogleraar nu genoeg proefpersonen. ‘Maar we zoeken nog mensen in Amsterdam. Zeer waarschijnlijk gaan we het onderzoek ook in samenwerking met het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis uitvoeren.’ Wanneer het onderzoek precies van start gaat, kan Van Schayck nog niet zeggen, maar het zal zeker ‘binnen enkele weken’ zijn. Op de uitslag is het nog wat langer wachten: nog tenminste drie jaar.

Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek
Via deze site kunnen mensen zich opgeven voor het onderzoek in Amsterdam

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen