Vlaamse artsen moeten mazelen melden

mazelen_combiArtsen zullen verplicht worden gevallen van mazelen te melden aan de Vlaamse overheid. Dat zegt Vlaams minister van Volksgezondheid, Veerle Heeren (CD&V). Vrijdag zullen de details daarvan geregeld worden.
Ze zei dit nadat maandagochtend de Interministeriele Conferentie (ICM) Volksgezondheid plaats had. Dat is de bijeenkomst van de vijf ministers van Volksgezondheid die dit land rijk is: een federale, een Vlaamse, en één van het Waals Gewest, van de Franse Gemeenschap en van de Duitstalige Gemeenschap.

Ze maakten afspraken om een vaccinatiegraad van 95 procent na te streven voor mazelen en rode hond. Vlaanderen bereikt die norm al voor jonge kinderen, nog niet voor adolescenten (83,5 procent). De andere regio’s zijn minder ver. Vlaanderen zal opsporen waar nog mazelen voorkomen.

De ministers ondertekenden ook een nieuw protocolakkoord over de borstkankeropsporing. Hierdoor worden de samenwerkingsafspraken over onder meer de financiering van de screeningsmammografieen bij vrouwen tussen 50 en 69 jaar met 5 jaar verlengd.Federale staat en deelstaten betalen dat samen. Vlaanderen is al veel verder geevolueerd dan Wallonie en Brussel. Daar gebeuren nog (te) veel mammografieen individueel, op voorschrift van de arts. Dat is duurder en minder goed.

Er is in die conferentie ook een rotatie afgesproken voor het voorzitterschap. Kwestie van de tonen dat alle partners gelijk zijn en dat het federale niveau niet domineert. De Vlaamse minister Heeren kon de conferentie zo voor een eerste keer voorzitten.

Recente artikelen