Kinderen vanaf vijf jaar veel meer gaatjes: voorlichting essentieel

kleuter-slecht-gebitKinderen vanaf vijf jaar hebben veel meer gaatjes. Dat is de uitkomst van een onderzoek van TNS NIPO*. Bij vierjarigen heeft 10% gaatjes en bij vijfjarigen is dat 44%. Uiteindelijk blijkt 47% van de elfjarigen** geen gaaf blijvend gebit te hebben. Eén van de oorzaken hiervan is het feit dat niet alle ouders zich realiseren hoe belangrijk een goede mondverzorging is, al vanaf het doorkomen van het eerste tandje. Ook tijdens de wisselperiode is een extra goede mondverzorging vereist. Het is daarom van belang dat ouders goed voorgelicht worden over de verzorging van het gebit van hun kind. Om deze voorlichting te bevorderen start elmex op 1 april de actie Wisselwereld. Een leuke en informatieve actie rondom het wisselgebit.

Wisselwereld.nl
Deze elmex-actie wordt ondersteund door drie vooraanstaande tandartsverenigingen, te weten NVvK, NMT en NVT en het programma Kies voor Gaaf! ***. Via de tandartsen wordt de brochure ‘Het wisselgebit’ verspreid. Kinderen kunnen via www.wisselwereld.nl meedoen aan een leuke kleurwedstrijd. Ook kan via www.wisselwereld.nl een tandendoosje besteld worden om de eerste tandjes in te sparen. Tevens vinden ouders en kinderen op deze site veel informatie over een goede verzorging van het wisselgebit.

Extra verzorging van het wisselgebit
Tandartsen raden aan om vanaf het doorkomen van het eerste tandje te beginnen met poetsen. Ook tijdens de wisselperiode is een goede gebitsverzorging extra belangrijk. Het glazuur van de nieuwe tanden en kiezen die doorkomen is dan namelijk nog niet uitgehard, waardoor de kans op gaatjes extra groot is.

Tips voor een goede mondgezondheid van kinderen
Het is voor ouders en verzorgers dus van belang om alert te zijn op de mondgezondheid van kinderen.
* Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot zeven keer per dag: drie maaltijden en maximaal vier keer een tussendoortje.
* Het is voor het gebit van een kind beter in één keer meerdere dingen na elkaar te eten en drinken dan de hele dag door. Het is bijvoorbeeld beter zoetigheid direct na de maaltijd te eten dan tussendoor.
* Beloon een kind niet automatisch met zoetigheid. Dit is niet alleen voor het gewicht maar ook voor het gebit beter.
* Neutraliseer het zuur van voedingsmiddelen door er een beetje melk bij te drinken of een stukje kaas te eten (alle voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium en/of fosfaten neutraliseren goed).
* Gebruik zo min mogelijk suiker en zoetstof omdat een kind snel went aan zoetigheid en dat is moeilijk af te leren
* Als een kind ’s nachts dorst heeft, geef het dan alleen water.

* Onderzoek TNS NIPO, Tandenpoetsen en tandartsbezoek, juli 2008
** Signalement Mondzorg 2007 van het CVZ (College voor Zorgverzekeringen)
*** de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK), Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) en de Nederlandse Vereniging van Tandartsen (NVT)

Recente artikelen