Mooi zo

p1170171-fernand-haesbrouckNa de tricyclische antidepressiva kwamen de SSRI’s.Totaal nieuwe behandelmethode gebaseerd op een commerciele fantasie, die een positieve berichtgeving beoogt voor producten die een sympathiek imago nodig hebben.
Toen, in de jaren 80, nadat in die tijd alle statistische combinaties op het phenylethylamine (amfetamine)-patroon waren uitgeput, wou men vooral vermijden, dat het chemisch nieuwe amfetaminepatroon (phenylpropylamine- Prozac en volgende), ook het gekende amfetamine dopingimago zou meekrijgen.
Serotonine verkreeg de rol van aflaatbezorger en de fabeltjes daarrond pikte men als zoete koek.Zelfs de ’serotonineheropnameremming’ bleek een schot in de roos.Al heeft tot nu nog nooit iemand iets in die zin kunnen aantonen.
Soit.
Geen kat die toen ooit maar op het idee zou gekomen zijn,dat men depressieven eigenlijk behandelde door ze chronisch een amfetaminetoxicomanie aan te smeren.Zelfs al raakte men niet “verslaafd”, de patienten hoorden veiligheidshalve toch te blijven doorslikken, al was het maar preventief om ze voor depressies te behoeden, en de veilige waan was geboren.

Tot men blunderde met Strattera en Cymbalta.
Als vermomde Prozac bleek Strattera al snel gesmaakte legale amfetaminedoping te zijn en de truc om het phenylpropylamine-patroon te vermommen als een thiofeenpropylamine bleek toxisch niet goed geslaagd.Commercieel natuurlijk wel, artsen staan in de rij voor de incentives die erbij horen.Maar toen bleek dat experimenten met thiofeenethylamines een voor een faliekant eindigden, doofde het enthousiasme wat.
Tot daar … het amfetamine-sprookje van de SSRI’s, waarmee men toch goed twintig jaar pakken geld heeft kunnen verdienen en nu nog zeker?De winsten voor de bedrijven zijn gewaarborgd, want waag het eens om iemand op een heropnameremmer te laten afkicken.
Nu komen nieuwe fabeltjes en nieuwe ‘aflaten’.
Echt mooi dat nieuwe woord: circadiane behandelstrategie.
Was ik niet zo profaan ingesteld, ik zou het nog iets ‘engelachtigs’ hebben kunnen vinden.
Of theatraal.Maar de vondst lijkt toch goed op wat men bijna 25 jaar geleden commercieel presteerde om met de nieuwe Prozac’s de amfetaminewerking ervan te verbergen.
Het circadiane-patroon is net geen indolethylacetamide (LSD), maar wel een naphtylethylacetamide.De affiniteit op de receptoren is gewaarborgd door magnetisch geladen aromatische zesringen op de nodige afstand van het aminedeel, voor een perfecte indolaktiviteit.Net zoals men met een thiofeenpropylamine, de amfetamineaktiviteit van de phenylpropylamines probeerde te maskeren, probeert men nu hetzelfde met de naphtylethylacetamine om de indolethylacetamide als LSD variant te verbergen.
Nog even vermelden dat vier grote groepen chemicalien hallucinogeen werken, door dosis per dosis neuronen van het zenuwstelsel te verwoesten.1) de indolen, (LSD, pado’s en nu bij uitbreiding: de lieve circadianes)2) de cannabinoiden,3) de piperidylbenzylaatesters, (cocaïne,methylphenidaat,Champix,Trazolan)4) de phenylalkylamines.( amfetamines, phenylpropylamines en bij uitbreiding : thiofeenpropylamines).
Dit heet : vooruitgang in de medische research!

Recente artikelen