‘MRI-based Tailored Treatment of Rectal Cancer: impact on surgical o..

professorPromotie mw.drs. Sanne M.E. Engelen
in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotores: prof.dr. R.G.H. Beets-Tan; prof.dr. C.J.H. van de Velde, UL; prof.dr. M.F. von Meyenfeldt; co-promotor: dr. G.L. Beets. Titel: “MRI-based Tailored Treatment of Rectal Cancer: impact on surgical outcome”.

Vrijdag 27 maart 2009, 14.00 uur

Dit proefschrift beschrijft de accuratesse van preoperatieve MRI voor stadiering van endeldarmkanker,  alsook de rol van MRI bij het selecteren van verschillende risicogroepen voor lokaal recidief en de daaropvolgende op maat gemaakte behandeling (chirurgie met/zonder radio- en of chemotherapie) van deze tumoren.

Deze op maat gemaakte behandeling voorkomt zowel onder- als overbehandeling door de juiste patienten te selecteren voor preoperatieve bestraling en/of chemotherapie. De resultaten laten zien dat `tailored treatment’ op basis van MRI een hoog percentage complete resecties oplevert, met een voorlopig laag lokaal recidiefpercentage.

Verder blijkt dat restaging na preoperatieve chemoradiotherapie die patienten kan selecteren die goed gereageerd hebben op deze therapie, en daarom in de toekomst in aanmerking zouden kunnen komen voor een beperktere chirurgische ingreep?

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen