NZa hoort verloskundigen

verloskundeBesluit in april bekend
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) neemt in april een beslissing over de rekennorm en daarmee het tarief voor verloskundige zorg. De NZa neemt de bezwaren van de verloskundigen tegen de rekennorm serieus en zal een weloverwogen beslissing nemen. Op woensdag 11 maart hield de NZa een hoorzitting. Tijdens deze hoorzitting lichtten verloskundigen hun bezwaar tegen de rekennorm van de NZa toe. Na afloop ontving plaatsvervangend NZa voorzitter Cathy van Beek symbolisch de 700 ingediende bezwaarschriften uit handen van brancheorganisatie KNOV.

De door de NZa georganiseerde hoorzitting is onderdeel van de formele bezwaarprocedure. Tijdens de hoorzitting kwamen zes verloskundigen die een bezwaarschrift hadden ingediend aan het woord. Ook stelden deskundigen van de NZa vragen om een duidelijker beeld te krijgen van de bezwaren en de situatie. Doel van de hoorzitting was vooral luisteren. Als uit de hoorzitting blijkt dat er zwaarwegende redenen zijn om de  rekennorm alsnog op korte termijn aan te passen, dan zal de NZa hiertoe besluiten.

Rekennorm
De verloskundigen voeren de laatste paar weken actie tegen de rekennorm. De rekennorm is het aantal bevallingen dat een verloskundige volgens de norm van de NZa per jaar zou moeten begeleiden om het norminkomen te halen. Na het verzoek tot aanpassing vorig jaar, is de NZa de verloskundigen tegemoet gekomen. Op 1 januari heeft zij de rekennorm verlaagd van 120 naar 110. Omdat er bij het bepalen van het tarief nu met een lager aantal bevallingen wordt gerekend, komt het tarief per bevalling 9% hoger uit. De KNOV vindt dit onvoldoende en wil de rekennorm verlagen naar 100, wat een tariefstijging van 22% betekent. De NZa heeft steeds aangegeven dat voor een dergelijk grote aanpassing eerst een (kosten)onderzoek nodig is. Het gaat namelijk om geld van de consument want de verzekeraars zullen (een deel van) deze verhoging via de premie van de basisverzekering aan consumenten doorberekenen. Het kostenonderzoek is inmiddels gestart en in het najaar afgerond.

De NZa ziet de verlaging van de rekennorm van 120 naar 110 als een eerste stap naar een nieuw tarief voor verloskundige zorg. Als vervolgstap onderzoekt de NZa nu wat een goed/realistisch tarief voor verloskundige zorg is.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen