Goedkopere HIV/AIDS medicatie voor Antillen en Aruba

Array

aids_04De PvdA wil dat onderzocht wordt welke mogelijkheden er zijn om HIV/AIDS medicatie op de Nederlandse Antillen en Aruba goedkoper te maken. PvdA-kamerlid John Leerdam: De HIV/AIDS problematiek op de Antillen en Aruba geeft reden tot grote zorgen. Medicatie is zo duur dat het voor een groot deel van de bevolking onbetaalbaar is. Leerdam vervolgt: Ik wil nu precies weten welke mogelijkheden er zijn om hier iets aan te doen. Volgende week dient PvdA Tweede Kamerlid John Leerdam hiertoe een motie in. De motie wordt gesteund door een kamermeerderheid van PvdA, CDA, SP en GroenLinks.  Leerdam wil weten welke specifieke maatregelen er genomen kunnen worden om het probleem aan te pakken. Ik heb staatssecretaris Bijleveld opgeroepen om met minister Van der Hoeven uit te zoeken of er wellicht een dwanglicentie afgegeven kan worden waardoor goedkope generieke medicatie ook op de Antillen verkocht kan worden. In tegenstelling tot veel ontwikkelingslanden is zulke medicatie op de Antillen niet beschikbaar, omdat de eilanden officieel tot het Koninkrijk der Nederlanden behoren. Leerdam: Medicatie kost daar nu evenveel als hier, terwijl de bevolking veel armer is. De situatie is momenteel zo zorgelijk dat het noodzakelijk is dat goedkopere medicatie snel beschikbaar komt.In zijn motie roept Leerdam de regering ook op om te evalueren op welke wijze Nederland ondersteuning kan bieden bij onderhandelingen met farmaceutische bedrijven. Leerdam: Er moet ook met farmaceutische bedrijven onderhandeld worden over lagere prijzen. Op de Antillen bestaat de wil hiertoe, maar gebleken is dat er een gebrek aan capaciteit en knowhow bestaat. Leerdam pleit er daarom voor dat onderzocht wordt hoe Nederland overleg tussen de eilanden en farmaceutische bedrijven beter kan faciliteren: Wij hebben de kennis en expertise in huis om hierbij ondersteuning te bieden. Als de Antillen om onze hulp vragen moeten we hier zeker op in gaan.

Bron: PvdA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen