Hartstichting pleit voor hardere maatregelen rond voeding – ‘Zelfregulering ondermijnt keuze consument’

Array

boodschappenDe Nederlandse Hartstichting wil hardere maatregelen van de regering om de bewuste keuze van gezonde voeding te stimuleren. Samen met de Consumentenbond roept zij hiertoe op in een open brief aan de Tweede Kamer, met het oog op de behandeling van de Voedingsnota op maandag 23 maart. ‘Het kabinet verwijst steevast naar zelfregulering en eigen verantwoordelijkheid, maar belangrijke aanpassingen in foodlabelling, kidsmarketing, vloeibaar frituurvet en zoutreductie worden niet doorgevoerd’, aldus de Hartstichting.

De overheid wil met de Voedingsnota ervoor zorgen dat consumenten op het gebied van voeding bewuster kiezen. Dit wil zij bereiken door aan te sluiten bij de eigen verantwoordelijkheid van de consument en instellingen. Maar in de praktijk werkt dit niet. Er is na twee jaar nog geen vooruitgang geboekt. De Hartstichting pleit daarom voor concrete maatregelen op vier terreinen: foodlabelling, kidsmarketing, frituurvetten en zoutreductie.

Verkeerslicht
De Hartstichting en Consumentenbond willen eenduidige en verplichte informatie op de voorkant van voedingsverpakking. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van het zogeheten verkeerslichtsysteem mensen het beste helpt bij het snel maken van de gezonde keuze.

Kidsmarketing
In de wet is geregeld dat alcoholreclame is verboden op tijden dat kinderen televisie kijken. Hier wordt geen beroep gedaan op het zelfregulerend vermogen van de industrie maar vindt regelgeving plaats. Reclames over ongezonde voeding en snoep zijn echter onbegrensd. De voedingsindustrie toont weinig terughoudendheid op dit gebied. Hierdoor worden overgewicht en gebruik van ongezonde voeding niet tegengegaan.

Gezondheidswinst
Als er niet wordt ingegrepen lopen grote groepen mensen een verhoogd risico. Er zijn nog steeds frituurvetten op de markt met veel transvetten. Verzadigd vet en transvetten verhogen het cholesterolgehalte in het bloed en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Het verplichten van het gebruik van vloeibaar frituurvet kan veel gezondheidswinst opleveren. Datzelfde geldt voor het verplicht terugdringen van de hoeveelheid zout in kant- en klare levensmiddelen. Te veel zout zorgt voor een hogere bloeddruk, wat kan leiden tot een beroerte of hartinfarct.

Bron: Hartstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen