Intelligente blindenstok i-Cane valt in de prijzen

Array

icaneHet uitvinden van een intelligente blindenstok heeft stichting I-Cane 50.000 euro opgeleverd. Het prijzengeld is verbonden aan de Swift Award, een prijs voor projecten die de sociale interactie kunnen vergroten.

De Stichting I-Cane, waar alle medewerkers pro deo werken, werkt daarom aan het ontwikkelen en beschikbaar stellen van een intelligente blindenstok: het I-Cane systeem.  Een intelligente stok zou de veiligheid, mobiliteit en zelfredzaamheid van mensen met een visuele beperking aanzienlijk verbeteren. De verschillende technieken voor zo’n I-Cane systeem zijn overal om ons heen al in gebruik. Waarom is deze stok er dan nog niet?

De blindenstok heeft een navigatiesysteem en een voelpijl als een soort richtingaangever in het handvat van de stok. De vinding van I-Cane en de TU Delft maakt het voor gebruikers van de blindenstok makkelijker om hun weg te vinden. Het bijzondere van de stok is dat er sensoren in zitten die ervoor zorgen dat de gebruiker een beweging in de handpalm voelt, zodat hij weet waar hij heen moet om bijvoorbeeld obstakels en gaten in te weg te vermijden.Volgens I-Cane gebruiken zienden vaak elektronische snufjes als ze op pad gaan, maar zijn visueel gehandicapten nog steeds aangewezen op de jaren geleden bedachte blindenstok.

Op woensdag 15 oktober 2008 (de dag van de witte stok) is in de VARA nieuwslicht uitzending op Nederland 3 ruim aandacht geschonken aan de ontwikkeling van de i-Cane. Op verzoek van de redactie van het programma Nieuwslicht heeft een voor de stichting i-Cane onbekende gebruiker kennis gemaakt met het op dat moment beschikbare laboratoriummodel en heeft hij in Maastricht een voor hem onbekende route gelopen met de i-Cane. Dit lukte al na een instructie van een paar minuten. Het resultaat… een tevreden gebruiker met een zicht van minder dan 3% die vertelt dat hij halverwege de proef ging vertrouwen op de informatie die de i-Cane hem doorgaf via de voelpijl. U kunt de uitzending terugzien als u klikt op de onderstaande video.

Bron: iCane

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen