UMCG neemt nieuwe productiefaciliteit in gebruik

umcgXendo Clinical Trial Material (Xendo CTM) is vanaf nu volledig operationeel voor de productie van biotechnologische geneesmiddelen voor preklinisch en klinisch onderzoek. Met deze nieuwe productiefaciliteit beschikt het UMCG over alle voorzieningen om veelbelovende bevindingen in het laboratorium te kunnen vertalen naar een toepassing voor de patient. Xendo CTM is een joint venture tussen het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Xendo Manufacturing.Moderne biotechnologie wordt in de gezondheidszorg al vele jaren toegepast. Dit heeft onder andere geleid tot nieuwe medicijnen en vaccins. Op dit moment zijn in Nederland meer dan zestig biotechnologische geneesmiddelen op de markt. Zo is er insuline op de markt die met moderne biotechnologie is gemaakt. Een ander voorbeeld is het middel EPO, dat gebruikt wordt door nierpatienten.

Biotechproducten
In de faciliteit worden biotechnologische producten gemaakt voor gebruik in klinische trials door onderzoeksgroepen en biotech bedrijven. In deze studies testen onderzoekers in verschillende fases nieuwe geneesmiddelen bij patienten. Voorbeelden van biotechnologische producten zijn celbanken, recombinante eiwitten, monoclonale antilichamen, virale producten en plasmide DNA.

GMP-gecertificeerd
De faciliteit voldoet aan zowel de farmaceutische eisen, zoals vastgelegd in de richtlijnen voor Good Manufacturing Practice (GMP), als aan de voorschriften voor het werken met biologische materialen. Behalve geneesmiddelenontwikkeling biedt Xendo CTM ook aanvullende diensten voor klinisch onderzoek. In de faciliteit wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van materialen voor eenmalig gebruik, zoals disposable kweeksystemen. Hierdoor wordt de kans op productvermenging geminimaliseerd, waardoor de noodzaak tot schoonmaak-validaties (gedocumenteerd bewijs dat apparatuur schoon is) beperkt wordt.


Bron: UMCG

Recente artikelen