Bonden leggen eindbod Orbis met neutraal advies voor aan leden

orbisIn het tweede overleg tussen de vakbonden (ABVA/KABO, NU’91, CNV Publieke Zaak, Unie Zorg en Welzijn en FBZ) en Orbis Medisch en Zorgconcern hebben de partijen in een transparante gedachtewisseling de situatie bij Orbis besproken.De bonden onderkennen dat de problemen bij Orbis urgent en groot zijn. 485 FTE moeten worden geschrapt (het gaat om 700 medewerkers), het businessplan 2009 – 2013 biedt uitzicht op behoud van werkgelegenheid voor 3400 FTE.

De belangrijkste onderdelen van het eindbod van Orbis zijn:

  • Voor zover de 700 boventallige medewerkers geen nieuwe functie bij Orbis krijgen, moeten zij zoveel mogelijk van werk naar werk worden geholpen. De bonden en Orbis zetten daarom massief in op het Orbis mobiliteitscentrum. Hiervoor zijn afspraken gemaakt om de komende weken -aanvullend aan de Kaderregeling- mobiliteitsbevorderende maatregelen te ontwikkelen.
  • Voor 1 oktober 2009 vinden er geen gedwongen ontslagen plaats; de formele melding voor collectief ontslag wordt met het oog daarop bij UWV/Werkbedrijf ingetrokken.
  • Na 1 oktober 2009 kan Orbis de werkgelegenheid voor de boventallige medewerkers niet garanderen.
  • De effecten van de mobiliteitsmaatregelen worden in overleg met de bonden nauwgezet gevolgd
    Op 6 april vindt er een gezamenlijke ledenraadpleging van de bonden plaats, waarbij het eindbod van Orbis met een neutraal advies van de bonden aan de leden wordt voorgelegd.
    Zowel Orbis als de bonden hebben het overleg als positief en constructief ervaren en hebben vertrouwen in het overleg na de ledenraadpleging.

Bron: Orbis Medisch Centrum

Recente artikelen