Alternatief medicijn voor erfelijke hartziekte

Array

ecg-cpvtDit komt naar voren uit de resultaten van een internationale studie die gisteravond is verschenen op de website van het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine. In het kader van de studie bestudeerden onderzoekers uit onder andere de VS, Canada, Australie en Japan de effecten van Flecaïnide in proefdieren en bij twee patienten. Het AMC participeerde als enige Europese instelling in het onderzoek – de betreffende patienten werden behandeld door AMC-hoogleraar Cardiologie Arthur Wilde.

CPVT (Catecholaminerge Polymorfe Ventriculaire Tachycardie) is een erfelijke aandoening waarbij de elektrische activiteit van het hart verstoord kan raken. De structuur van het hart is normaal, net als het hartfilmpje of het elektrocardiogram in rust, maar bij lichamelijke inspanning of onder invloed van stress raakt het hartritme ernstig verstoord. De symptomen zijn duizeligheid of wegrakingen door ritmestoornissen tijdens inspanning en emotie. In het ergste geval kan de patient hierdoor plotseling overlijden. CPVT ontstaat door mutaties in de calciumkanalen in het hart. Behandeling van de ziekte bestaat uit het dagelijks gebruik van medicijnen (β-blokkers), die ervoor moeten zorgen dat de hartfrequentie niet te hoog oploopt. Soms werken die onvoldoende, waardoor de patient ernstige hartritmestoornissen houdt.Het middel Flecaïnide speelt een belangrijke rol in de behandeling van verschillende andere ritmestoornissen. Het remt direct de calciumkanalen in het hart. Hierdoor blijkt het ook effectief bij CPVT.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen