Hoe kies je de juiste zonnebril?

0
202

zonnebrilIn de zomer is het dragen van een zonnebril onontbeerlijk, niet alleen wanneer de zon volop schijnt, maar ook tijdens bewolkte dagen. Immers 5o% van de uv-stralen dringt door het wolkendek heen. Eenvoudig gekleurde glazen volstaan niet. In feite doen ze zelfs nog meer kwaad dan goed want wanneer het donker wordt, verwijden de pupillen zich waardoor meer schadelijke stralen tot het netvlies kunnen doordringen. Een efficiente zonnebril moet dus niet alleen beschermen tegen verblinding, maar moet ook zo veel mogelijk uv-stralen filteren en moet de kleuren zo waarheidsgetrouw mogelijk weergeven. Een goede zonnebril moet bovendien ook beantwoorden aan de Europese normen (met de vermeldingen CE en UV-400). Glazen worden doorgaans onderverdeeld in vijf categorieen van bescherming.

  • categorie 0 is puur esthetisch, categorie 1 beschermt tegen zwak zonlicht,
  • categorie 2 beschermt tegen middelmatig zonlicht,
  • categorie 3 beschermt tegen sterk zonlicht (op het strand bijvoorbeeld) en
  • categorie 4 ten slotte is alleen geschikt voor buitengewone omstandigheden (bijvoorbeeld in de bergen of op volle zee) en is niet aangepast voor het rijden met de auto.

Ook bestaan er verschillende types van filtrerend glas: minerale glazen (zijn beter bestemd tegen krassen, zijn comfortabel voor de stad maar zijn minder bestand tegen schokken en dus minder geschikt voor sportieve activiteiten) en organische glazen (zijn meestal van polycarbonaat, lichter en bestand tegen schokken). Ook de afmetingen van de glazen hebben belang. Wanneer de glazen te klein zijn, kunnen de uv-stralen nog langs boven, onder en opzij tot de ogen doordringen. Brillen met kleine glazen zijn misschien nog wel nuttig in de stad, maar worden in de bergen en de sneeuw ten stelligste afgeraden omdat de bestraling dan zeer intens is en van alle kanten komt. Daar draagt u beter een zonnebril met omsluitende glazen die uw ogen beschermen vanaf uw wenkbrauwen en ook aan de zijkanten geen zonnestralen doorlaten. Ook ooglenzen beschermen tegen de uv-stralen en tegen verblinding van de ogen maar de oogleden noch het oogwit zijn bedekt en daarom moeten lenzen altijd met een aangepaste zonnebril gecombineerd worden. Hetzelfde geldt voor fotochromische glazen, die wel hun tint aanpassen aan het licht en dus verblinding van de ogen tegengaan, maar die op zee of in de bergen niet geschikt zijn.

De zon is ook bijzonder schadelijk voor kinderen jonger dan 12 jaar of mensen ouder dan 50 jaar. De ooglens van kinderenjonger dan 12 jaar biedt nog geen natuurlijke bescherming. Hun pupil is groter en de weefsels bevatten minder pigmenten. Hun ogen laten meer licht en uv-stralen door. Zo dringen bij baby’s tot 1 jaar go% van de uv-stralen door tot het netvlies, bij kinderen onder de io jaar bedraagt dat percentage 75% en bij volwassenen iets meer dan io%. Het is dus absoluut noodzakelijk om baby’s uit de zon te houden en kinderen met een hoofddeksel, met oogscherm en met een zonnebril te beschermen. Ook de senioren zijn een kwetsbare leeftijdsgroep want zij hebben weinig of geen zonnekapitaal meer over.