Suikerwater activeert bij baby’s gebieden pijnprikkels afremmen

0
3040

corrie_jacobsHet Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch gebruikt sinds kort een bijzondere pijnstiller voor gezonde, pasgeboren baby’s: suikerwater. Vlak voordat een pasgeboren baby een prik krijgt, druppelt de verpleegkundige suikerwater in de mond. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een hielprik, een vaccinatie, het inbrengen van een infuus, het verwijderen van plakkende elektroden of het plaatsen van een voedingssonde.

Corrie Jacobs, kinderarts op afdeling Kindergeneeskunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, is een expert op het gebied van pijnstilling bij pasgeborenen: `Wij zetten ons in het ziekenhuis maximaal in om stress bij een pasgeborene te minimaliseren én borstvoeding te promoten. Om eventuele pijn bij een nare behandeling te verminderen, vragen we moeders in eerste instantie hun baby te laten drinken aan de borst. Mocht dat op de een of andere manier niet kunnen, stappen we over op suikerwater.`De smaak van suiker activeert gebieden in de hersenen die de pijnprikkels afremmen.Onderzoek heeft aangetoond dat suikerwater (met een deftig woord: sucroseoplossing) de pijndrempel verhoogt bij pasgeborenen kinderen. Baby`s kalmeren en zijn duidelijk minder geprikkeld door de suiker. Dat is onder andere te merken aan de gezichtsuitdrukking en de hartslag. Ook huilen ze minder. Deze vorm van pijnstillen wordt alleen toegepast bij korte en lichte pijnprikkels. Bij langer durende pijnen, zoals de geboorte met een zuignap of bij ontstekingen, wordt paracetamol of morfine gebruikt als pijnstiller.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis had al enkele jaren ervaring met het gebruik van suikerwater bij zieke en te vroeg geboren baby`s. Deze behandeling was zo succesvol dat het sinds deze maand ook is ingevoerd voor gezonde pasgeborenen op de kraamafdeling.
Ook borstvoeding werkt pijnstillend, bleek  uit een recente publicatie in het tijdschrift Pediatrics. Dat komt waarschijnlijk door de geur, het huidcontact met de moeder en andere specifieke sensaties die een baby ervaart bij het drinken aan de borst.

Suikerwater als pijnstiller wordt alleen toegepast bij korte en lichte pijnprikkels, zoals de hielprik of een vaccinatie. Bij langer durende pijnen, zoals de geboorte met een zuignap of bij ontstekingen, wordt paracetamol of morfine gebruikt als pijnstiller.

Bron: JBZ