UGent-onderzoek biedt nieuw inzicht in strijd tegen astma

ugent1Lange tijd werd gedacht dat huisstofmijt rechtstreeks inwerkt op de witte bloedcellen van het afweersysteem, waardoor klachten van astma, hooikoorts en eczeem ontstaan. Nu tonen UGent-onderzoekers (vakgroep Inwendige Ziekten, o.l.v dr. Hamida Hammad en prof. Bart Lambrecht) aan dat huisstofmijt ook herkend wordt door de epiteelcellen die zich aan de binnenkant van de long bevinden en in direct contact staan met de ingeademde lucht. Dat mechanisme was in de longen nog nooit eerder vastgesteld. De cellen aan de binnenkant van de long activeren de witte bloedcellen, die op hun beurt het immuunsysteem activeren, hetgeen uiteindelijk leidt tot astmaklachten. Medicijnen die dit primitief herkenningssysteem omzeilen kunnen in de toekomst ingezet worden in de strijd tegen astma. De bevindingen van het onderzoek werden gepubliceerd in het toonaangevend tijdschrift Nature Medicine.

Uit het onderzoek blijkt dat het uitschakelen van een specifiek herkenningssysteem op deze cellen aan de binnenkant van de long er voor zorgt dat er geen ontstekingsreactie meer ontstaat door het allergeen (bestanddeel van een natuurlijke of kunstmatige stof die allergische reacties kan veroorzaken) en er dus ook geen astmaklachten meer optreden. Een opvallende bevinding is dat hetzelfde mechanisme waardoor allergenen herkend worden, ook tussenkomt in de herkenning van bacterien bij zowat alle diersoorten en stand heeft gehouden doorheen de evolutie.

Astma

Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen die gepaard gaat met ontsteking. Die maken de luchtwegen overgevoelig voor prikkels als koude lucht, kook- en braadluchtjes, enz. Dat uit zich in kortademigheid, ‘piepen’ en hoesten. Acht tot tien procent van de Belgische bevolking heeft er mee te maken en één kind op drie is allergisch. De medische kosten voor astma lopen op tot vijf miljard euro per jaar en de jongste vijftig jaar verdubbelde het aantal patienten om de tien jaar.

Onderzoekers

De Belgische onderzoeker prof. Bart Lambrecht kwam uit Nederland terug om aan de UGent een topinstituut op te zetten, met financiele steun van 7,5 miljoen euro uit het Vlaamse Odysseus I-programma. Zijn doel is een geneesmiddel tegen astma vinden. De resultaten van zijn werk hebben niet alleen relevantie voor het domein van astma zelf, maar voor vele andere chronische inflammatoire aandoeningen.

Prof. Bart Lambrecht werd geselecteerd omwille van het zeer vernieuwend en hoogstaand niveau van zijn wetenschappelijk onderzoek dat hem als wereldleider in dit onderzoeksdomein heeft geplaatst. Hij is duidelijk de sleutelpersoon en drijvende kracht binnen zijn onderzoeksgroep en slaagde er in zijn werk te publiceren in de hoogste wetenschappelijke vakbladen. Het onderzoekswerk heeft een klinische finaliteit aangezien het beoogt een nieuwe behandeling voor astma en allergie te ontwikkelen.

Bron: Ugent

Recente artikelen